Vilken Änkedrottning lät uppföra det nuvarande slottet Drottningholm?

Innehållsförteckning

Vilken Änkedrottning lät uppföra det nuvarande slottet Drottningholm?

Vilken Änkedrottning lät uppföra det nuvarande slottet Drottningholm?

Delar av slottet är öppna för allmänheten, liksom teatern, parken och Kina slott. Drottningholms slott lät uppföras av änkedrottning Hedvig Eleonora, med byggstart i slutet av 1600-talet. Slottet påbörjades av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre och slutfördes av Nicodemus Tessin den yngre.

Vad är Drottningholm slott mest känt för?

Drottningholms slott finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Det är vårt bäst bevarade kungliga slott uppfört på 1600-talet i Sverige och som är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden.

Vem har komponerat Orkestersviten Drottningholm?

Den 29 augusti 1744 gifte sig den svenske kronprinsen Adolf Fredrik med prinsessan Lovisa Ulrika som kom i från Preussen. Vid deras bröllop framfördes för första gången kompositören Johan Helmich Romans orkestersvit ”Drottningholmsmusiken”.

Hur stort är Drottningholms slott?

Lovisa Ulrika lät även bygga en teater vid Drottningholm som uppfördes i den norra delen av slottets borggård och invigdes 1754....Drottningholm.
Plats:Lovö i Ekerö kommun, Stockholms län, Uppland
Rum:200
Koordinater:59°19'18.5"N 17°53'12.9"E

Vilken drottning startade bygget av Drottningholm?

Namnet Drottningholm uppkom under sent 1500–tal då Johan III lät uppföra den första slottsbyggnaden för sin gemål drottning Katarina Jagellonika.

Vem bor på Drottningholms slott?

Drottningholms slott började byggas 1662 efter att det första slottet förstörts av en brand. Det var drottning Hedvig Eleonora som beställde slottet med Nicodemus Tessin den äldre som arkitekt. Idag bor vårt kungapar Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på Drottningholms slott.

Varför byggdes Drottningholms slott?

På initiativ av drottning Hedvig Eleonora planerades och byggdes det nuvarande slottet från 1662 till omkring 1750 som ett lustslott efter ritningar av arkitekterna Nicodemus Tessin d. ä., Nicodemus Tessin d.y. och Carl Hårleman.

Varför heter det Drottningholm?

På slutet av 1500-talet byggde kung Johan III ett litet slott till drottning Katarina Jagellonica. Slottet hade två våningar med torn och fick namnet Drottningholm.

Vad hette arkitekten till Kina slott?

Slottet blev snart en av kungafamiljens favoriter och en tillflyktsort dit man kunde dra sig undan det stora umgänget på Drottningholms Slott. År 1763 revs den ursprungliga byggnaden då den angripits av ”svampen” och ersattes av en ny, ritad av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz.

Hur många kvadratmeter är Drottningholms slott?

Slottet är ett av Europas största, 47 000 kvadratmeter och 609 rum. Man får dessutom titta på det mesta, utom kontoren och kungaparets privata arbetsrum. Försök inte att se allt - det tar flera dagar.

Relaterade inlägg: