Var finns inulin?

Innehållsförteckning

Var finns inulin?

Var finns inulin?

Inulin är en fiber som är vanlig i växtriket. Den finns i många frukter och grönsaker. Till exempel utgör inulin 0,3 till 0,7 procent av bananen du åt till mellanmål. Och löken i maten du åt till lunch innehåller mellan 1 och 20 procent inulin.

Vilka livsmedel innehåller inulin?

Inulin utvinns oftast ur roten cikoria, men finns även i jordärtskocka och i olika typer av lök. Exempel på andra kostfibrer som är vanliga som kosttillskott och som tillskott i olika livsmedel är till exempel betaglukan från havre, pektin från citrusfrukter och resistent stärkelse från majs.

Har inulin i rot?

Men för industriell framställning av inulin används roten från växten vägvårda som oftare kallas cikoria efter sitt latinska namn Cichorium intybus. Deras rötter består av 15 till 20 procent inulin. Cikoria odlas för sina rötter som är rika på inulin.

Vad är oligofruktos?

Oligofruktos är en kolhydrat. Oligofruktos förekommer naturligt i t ex lök, baljväxter, jordärtskockor, sparris etc. Oligofruktos saknar vi människor matsmältningsegenskaper för i de tarmar där vår näring tas upp.

Vilka växter innehåller inulin?

Inulin tillhör en grupp kolhydrater som kallas fruktaner, och de förekommer rikligast i örten cikoria och jordärtskocka (faktiskt är ca en femtedel av roten ren inulin) men också i vitlök (9-16% är inulin), purjolök (3-10% är inulin) och vanlig lök (2-6% är inulin).

Hur mycket inulin per dag?

Samtidigt hör tyvärr inulin till de fiberarter som skapar mest ”fisbenägenhet”, uppkördhet och buller i magen. Trots att det är nyttigt måste det dagliga intaget dock begränsas till högst 3 g per dag.

Vilka livsmedel innehåller prebiotika?

Prebiotika finns i probiotiska preparat, men också naturligt i grönsaker som lök, vitlök, jordärtskocka och bönor. De tillsätts även som fiberberikare i till exempel formbröd, müsli och fiberpasta. Du kan också hitta dem i lättkaviar, glass, shakes och bars.

Är inulin farligt?

Inulin och oligofruktos, som även kallas sött inulin, är kostfibrer som passerar genom tunntarmen och ger mat åt goda lakto- och bifidobakterier i grovtarmen. Men om man får för mycket blir fibrerna också mat åt bakterier som E. ... –Det finns studier som visar att 40 gram inulin ger diarré, säger Joanne Slavin.

Är jordärtskocka gasbildande?

Många säger sig helst avstå jordärtskockorna eftersom de lätt får hela familjen rätt gasfylld. Hör du till den gruppen kan du med fördel prova att byta kokvatten på skockorna efter några minuter, det gör matupplevelsen mer angenäm.

Relaterade inlägg: