Varför kallas det för fornsvenska?

Innehållsförteckning

Varför kallas det för fornsvenska?

Varför kallas det för fornsvenska?

På medeltiden kom kristendomen till Sverige och förde med sig det latinska alfabetet. De latinska bokstäverna användes mycket av kyrkan, kungamakten och de lärda, vilket gjorde att runskriften försvann. Det nya skrift- och talspråket kallas för fornsvenska.

Vilka texter skrevs under Fornsvenskan?

Under den här tiden blir det vanligare med texter på svenska. Många av dem var religiösa texter men det skrevs även skönlitteratur, facklitteratur och olika köpebrev och testamenten. Den klassiska fornsvenskan var relativt stabil, men under den yngre fornsvenska perioden genomgår svenskan stora förändringar.

Vad kännetecknar den yngre Fornsvenskan?

Yngre fornsvenska är den svenska som talades under perioden omkring 1375–1526. ... Den yngre fornsvenskan har traditionellt nedvärderats i jämförelse med klassisk fornsvenska som ett blandspråk i upplösning. Det är först i nutida språkforskning man valt att tala om den yngre fornsvenskans utvecklingspotential och mångfald.

Hur pratade man under Fornsvenskan?

På den här tiden fanns det inga regler för hur man skulle stava eller skriva; man skrev ungefär som man talade. Under denna period lånade det svenska språket in många ord från andra språk. Eftersom kyrkans folk översatte texter från grekiskan och latinet, så lånades många nya ord in från dessa två språk.

Vad är speciellt med Fornsvenskan?

Klassisk fornsvenska eller äldre fornsvenska var den fornsvenska som talades 1225–1375. Den kallas klassisk fornsvenska för att språket var relativt stabilt och att de nedärvda ljud- och formsystemen var relativt väl bevarade. Den klassiska fornsvenskan hade också tämligen få lånord.

Vad kallas att efterlikna språket?

Grundtanken är att vi försöker efterlikna det språk som vi ser upp till, handlar ofta om en person, grupp eller hel nation som vid ett tillfälle har hög status - ekonomiskt, socialt eller kulturellt. Under 1900-talet var det engelskan som var prestigespråket i stora delar av västvärlden.

Vilka språk har influerat svenskan?

På 1700-talet kom franskan till Sverige. Hos de rika och lärda lärde man sig franska från barnsben och franskan blev ett språk för den svenska eliten. Det senaste språket att influera vårt är engelskan.

Hur pratade man på medeltiden?

Under vikingatiden och den tidigaste medeltiden talade man ett i princip enhetligt språk över hela det nordiska området med endast vissa mindre dialektala skillnader. Detta språk var det samma som under vikingatiden och skriften var i princip uteslutande i runor.

Vad påverkar svenska språket idag?

Engelskan blir alltmer dominerande Vi har fått ett ökat inflytande av engelska. Många svenskar är dessutom bra på engelska och ser det som sitt andraspråk. Samtidigt minskar kunskaperna i språk som tyska och franska. Vi lånar in allt fler engelska ord och uttryck: e-mail, date, swipe, tags.

Vilken viktig bok blev färdig 1541?

År 1541 kom hela bibeln i svensk översättning, i vad som brukar kallas Gustav Vasas bibel. Bibeln var en viktig del i avgörandet av hur det svenska språket skulle utformas. De texter som lästes upp från predikstolarna i landets kyrkor på söndagarna kom att få stor betydelse för en stor del av allmänheten.

Relaterade inlägg: