Får man bygga altan på taket?

Innehållsförteckning

Får man bygga altan på taket?

Får man bygga altan på taket?

Att bygga ett tak över en uteplats kräver bygglov. Det räknas som en tillbyggnad om det görs i anslutning till ditt hus, och som en nybyggnad om det görs fristående. Det finns dock vissa undantag från bygglovsplikten för både tillbyggnader och nybyggnader.

Får man bygga pergola utan bygglov?

En pergola är en gles konstruktion som bärs upp av ben i hörnen. ... Om du förser din pergola med någon form av tak, såsom markis eller segelduk, kan du behöva söka bygglov om taket är av permanent karaktär. Om du placerar pergolan så att den är förankrad i en byggnad kan du också behöva bygglov.

Vad gäller bygglov altan?

Planerar du att bygga altan, trädäck eller en terrass behöver du söka bygglov. Vissa undantag från bygglovsplikten finns för en- eller tvåbostadshus. En altan är enligt Boverkets definition en upphöjd golvkonstruktion som, utan att vara tak till byggnaden, är placerad på mark och avsedd att användas som uteplats.

Hur stor får en altan vara?

Du kan nästan alltid sätta upp staket runt uteplatsen utan bygglov så länge staketet är i normalhöjd. Det kan variera mellan olika kommuner, men ett riktmärke kan vara 1,1-1,2 m höjd. Det finns även lite olika definitioner om hur tätt ett staket kan vara innan det räknas som plank.

Vad händer om man byggt altan utan bygglov?

Förslaget innebär också att mindre altaner, som inte omfattas av krav på bygglov, får strida mot detaljplanen i området. Är du sugen på att glasa in din altan måste du fortfarande ha bygglov. Men det går inte att bygga hur som helst.

Får man bygga altan vid tomtgräns?

Trädäck och altaner med en höjd över 1,4 meter betraktas som en tillbyggnad och kräver alltid bygglov. Om placeringen hamnar närmare än 4,5 meter från tomtgräns rekommenderar vi att du får grannens skriftliga medgivande. Vänligen ta kontakt med stadsarkitektavdelningen för instruktioner.

Får man bygga pergola nära tomtgräns?

För en öppen pergola eller spaljé krävs inte bygglov. Ska den placeras i eller nära tomtgräns bör dock berörd granne informeras. Kontrollera att pergolan placeras inom den egna fastigheten. Är du osäker på gränsdragningen kan du vända dig till miljö- och stadsbyggnadskontoret för att hjälp med utstakning.

Måste man ha bygglov för inglasad altan?

Om du ska bygga en altan eller veranda med väggar eller tak behöver du söka bygglov. Att glasa in altan eller balkong kräver alltid bygglov. Du behöver inte söka bygglov för trädäck utan väggar och tak lägre än 1,8 meter under vissa förutsättningar.

Relaterade inlägg: