Har agtak?

Innehållsförteckning

Har agtak?

Har agtak?

Efter Fårö är Bunge den socken som har flest agtak vid inventeringen 2001. Av de elva bevarade kända byggnaderna som haft agtak finns nio som fortfarande är täckta med ag. Orsaken till denna bevarade skatt är förstås Bungemuseet som hyser byggnader med agtak även från andra socknar.

Finns på Gotlands tak?

Agtak[redigera | redigera wikitext] Agtak är en gotländsk typ av tak. Taket består av tätt packad ag, en vassliknande växt som läggs i ett tjockt lager med början vid takfoten så att regn och smältvatten rinner av taket utan att tränga igenom.

Kan ag läggas till?

Traditionen att använda ag som takmaterial är urgammal på Gotland, riktigt hur gammal vet man inte. Agtaken läggs företrädesvis på ladugårdar och lambgift men har under förhistorisk tid förmodligen även förekommit på bostadshusen.

Kan täcka Fårhus på Fårö?

På Gotland finns på många ställen fortfarande de tradtionella små fähusen för fåren kvar. Traditionellt är de byggda av trä eller sten och har ett tak av ag, ett halvgräs som här växer rikligt i träsk och vätar.

Varför har man halmtak?

I Skandinavien var vass det tidigaste taktäckningsmaterialet. Odling av råg började först i tidig medeltid. Vasstak hade den största utbredningen vid kuster och sjöar medan halmtak förekom mest i jordbruksbygder. Stråtak har en god isoleringsförmåga mot kyla och värme.

Varför har man gräs på taket?

Gröna tak kan absorbera upp till 50 - 80 % av regnet som faller på taket, vilket reglerar dräneringen av regnvatten och därmed inte överbelastar avloppssystemen. I tätbebyggda stadsområden fungerar gröna tak också som grönskande rekreationsområden som är trevliga inslag för boende i närheten.

Kan man lägga till korsord?

Användarnas bidrag

  • infoga,
  • adda,
  • angöra,
  • ankra,
  • tillföra,
  • plussa,
  • öka,
  • foga,

Vad menas med AG?

AG, förkortning för tyska Aktiengesellschaft, aktiebolag.

Har Lambgift?

En lambgift är en byggnad på Gotland och Fårö för utegångsfår. Lambgifter är i synnerhet utmärkande för Fårö, och är vanligen konstruerade i trä med ett brant agtak och ett loft där foder kan förvaras. De användes främst förr för att ge skydd åt de får som betade utomhus under hela året.

Finns det huggorm på Fårö?

Fårö finns en variant av snok, som kallas Fårösnok och den är helt svart som en svart huggorm.

Vad är Gotlands största ö?

  • Gotland (gutniska Gutland, äldre danska Gulland) är Sveriges största ö, belägen i Östersjön, cirka 100 km från det svenska fastlandet.. Gotland är också, tillsammans med de omkringliggande öarna Fårö, Karlsöarna, Gotska Sandön, Östergarnsholm samt flera mindre öar, ett svenskt landskap. [2]

När gick Gotlands historia tillbaka?

  • Gotlands historia går cirka 400 miljoner år tillbaka i tiden, till den period som kallas silur. Vid denna tid låg Sverige nära ekvatorn, och Gotland var en tropisk korallrevmiljö i ett grunt och varmt hav, rikt på många djurarter, till exempel sjöliljor, armfotingar och trilobiter .

Vad är gotländska uttryck?

  • Gotländska uttryck. Dei årdnar si/Dei raidar si = Det löser sig Di väis hynsi kan u värp i nättlar = De visa hönsen kan också värpa i nässlorna. Sno di = Skynda dig Äntlien gutt = Väldigt gott Mer om gotländska. Gotländska, även känt som gutamål eller gutniska är ett samlingsbegrepp av lokala dialekter på Gotland.

Relaterade inlägg: