Vad består en myr av?

Innehållsförteckning

Vad består en myr av?

Vad består en myr av?

Myr” är ett samlingsnamn för mossar och kärr. Mossar får sitt vatten enbart uppifrån, medan kärren får sin vattenpåförsel även genom tillrinning från omgivande fastmarker. Myrar bildas för att torv tillväxer, dvs.

Vad är ett myr?

Myr är samlingsterm för blötmarker av vitt skilda ursprung, där huvudtyperna är kärr och mosse. Myrar har utvecklats i olika riktningar sedan sjöar börjat växa igen, mycket beroende på topografin.

Hur djup kan en myr vara?

Medeldjupet av södra Sveriges torvmarker är omkring 2 meter, Norrlands omkring 1,5 meter. Ganska ofta påträffas torvlager med ett djup av 5–6 meter, någon enstaka gång ända upp till 10 meter. Vanligtvis ingår då högmossebildningar i lagerföljden. Vissa nordtyska och irländska mossar har upp till 15 meters djup.

Vad växer på en myr?

myrarna växer tuvull, tuvsäv, hjortron och klockljung och på en del platser hittar man den västliga arten myrlilja som i början av högsommaren lyser upp myrarna med sina gula blommor och ljusgröna blad.

Hur blir en myr till?

Myr är en våtmark där syretillgången i marken är så låg att döda växter och annat organiskt material inte förmultnar utan ansamlas och omvandlas till torv. Sådana våtmarker kan uppkomma på olika sätt. I Sverige har merparten av myrarna, särskilt de sluttande, bildats genom att mark försumpats och blivit blöt.

Hur bildas en mosse?

När marken blir fastare täcks ofta kärret av skog, vars löv och grenar ytterligare bygger på torvlagret. I områden med hög nederbörd kan torven bilda en välvd kupol som utgör en mosse. På mossen är tillgången på näringsämnen låg eftersom växterna helt är beroende av näring från nederbörden.

Är myr korsord?

Myr — Synonymer, betydelse och användning

  • kärr,
  • mosse,
  • sumpmark,
  • torvmark,
  • träsk,
  • gungfly,
  • sankmark,
  • mad,

Vad betyder myrmarker?

Myr är en våtmark där syretillgången i marken är så låg att döda växter och annat organiskt material inte förmultnar utan ansamlas och omvandlas till torv. Sådana våtmarker kan uppkomma på olika sätt. ... I svenskspråkig myrterminologi indelas myrarna i mossar och kärr utifrån sin hydrologi.

Hur djupt är ett kärr?

Kärret är ungefär 10 ha stort och mindre än 1,5 m djupt. Det får sitt vatten från en landyta på endast 0,8 km2.

Är myr farligt?

I den östra delen av Tyringemossen finns bottenlös mosse. Marken bär inte för djur och människor och är farlig att beträda.

Relaterade inlägg: