Vilken del är Flankstek?

Innehållsförteckning

Vilken del är Flankstek?

Vilken del är Flankstek?

Flankstek – på engelska Flank Steak – är en styckningsdetalj som sitter på bakre halvan av nötdjuret vid kållappen. Kållappen är en del av magmuskulaturen, och eftersom djuret använder den en hel del är köttet magert och relativt grovfibrigt.

Var sitter kållappen?

Kållappen, även kallad slaksida, är oxens magparti, dvs bukmuskeln med fett och bindväv. Utöver flanksteken som sitter i ljumskpartiet, används köttet huvudsakligen till köttfärskött.

Hur många grader ska Flankstek vara?

Nöt
Mjuka styckdetaljerRekommenderad innertemperatur
RyggbiffRare: 48-50°C Medium Rare: 54-56°C Medium: 56-58°C Medium Well: 60-65°C Well Done: 68-70°C
EntrecôteRare: 54-56°C Medium: 58-60°C Well Done: 65-70°C
FlankstekRare: 48-52°C Medium: 56-58°C Well Done: 68-70°C
RostbiffRare: 48-50°C Medium: 56-58°C Well Done: 68-70°C

Vad kan man använda istället för Flankstek?

Ett magrare alternativ är rostbiff eller oxfilé. Nötkött passar också mycket bra att steka i ugn. Prova t ex en grytstek på högrev eller bog. Låt steken puttra i lite i vätska under lång tid så blir den mör och smakrik.

Var sitter Flapsteak?

Flapsteken har lite grövre fibrer och är något mer marmorerad än flanksteken. Den styckas högt upp på djurets mage/sida, vid mellangärdet, framför bakbenen. Den har en karaktäristisk och tydlig köttsmak.

Är Flapsteak samma som Flankstek?

Flapsteak är en väl marmorerad och grovfibrig muskel som påminner dig väldigt mycket om flanksteken, detaljen är idealisk att grilla eller steka. Var nogrann med att skära din flapsteak tvärs över fibrerna så kommer du få ett mört och väldigt smakrikt kött.

Är oxfilé gris?

Trots att filén inte alltid kommer från oxen kallas den ändå för oxfilé. Det rätta namnet är egentligen nötfilé men oxfilé har blivit det vedertagna namnet. Som det blir ibland med namn. Filén är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet, och det är därför den är så mör.

Var sitter Kotlettraden?

Kotlettraden sitter längs grisens rygg, mellan karré och rostbiff, och passar utmärkt på grillen eller i stekpannan.

Var sitter Entrecoten på kon?

Entrecote sitter på ryggen mellan högrev och biffen. Köttet styckas ut ovanför de sex bakre revbenen vilket också har gett detaljens dess namn.

Relaterade inlägg: