Vad är texttyper?

Innehållsförteckning

Vad är texttyper?

Vad är texttyper?

Olika texttyper kan antingen vara beskrivande, berättande, argumenterande eller utredande. Blogg , Dramatik , Fabel (2) , Insändare , Krönika , Kåseri , Lyrik , Poesi , Dikt , Novell , Prosa , Roman och Sonett .

Vad är skillnaden mellan artikel och krönika?

Åsikten i krönikan är personlig men inom de yttre ramar och värderingar som Hallandsposten har. På ledarsidan bedrivs åsiktsjournalistik. Ledaren tar tydlig ställning i olika frågor som följer den linje som Hallandsposten valt.

Är en artikel en texttyp?

Artiklar är den vanligaste formen av text i en dagstidning och skrivs av journalister. Överst står en fångande rubrik som sedan följs av en ingress (som är en kort sammanfattning av det viktigaste av artikeln som helhet). Ingressens uppgift är att göra läsaren nyfiken på att läsa resten av artikeln.

Vilken texttyp är krönika?

Krönikan är en kortare typ av tidningstext där en krönikör för fram sina egna åsikter och tankar i ett dagsaktuellt ämne. De flesta stora tidningar och tidskrifter publicerar flera krönikor inom olika ämnen, till exempel sport, nöje, film och vetenskap.

Vad innehåller en notis?

NotiSeNS Struktur En notis består till formen av en rubrik och brödtext. En inledande ingress, som är vanlig i till exempel nyhetsartiklar, är ofta utelämnad i notiser. Ibland händer det att notiser bildsätts, men det vanligaste är att de enbart består av text.

Relaterade inlägg: