Hur kan man producera vätgas?

Innehållsförteckning

Hur kan man producera vätgas?

Hur kan man producera vätgas?

Inom industrin är det idag mycket vanligt att framställa vätgas ur naturgas. En hög temperatur (700° C – 1100° C) och närvaron av en metallbaserad katalysator gör att vattenånga reagerar med metan och bildar koldioxid och vätgas. Reaktionen är endotermisk och kräver mycket energi.

Vilka råvaror kan användas för att skapa vätgas?

Framför allt beror det på hur vätgasen tillverkas. Den vätgas som används i dag framställs främst från fossila källor, t ex naturgas och stenkol. Ska det bli en miljövinst måste det vara grön vätgas som produceras, dvs med hjälp av el i elektrolys eller genom reformering av biogas eller omvandling av biomassa.

Hur kan man framställa vätgas i hemmet?

En möjlig källa till förnybar energi i framtiden är att framställa vätgas från vatten med hjälp av solljus. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat ett material, så kallat nanoporöst kubiskt kiselkarbid, som har lovande egenskaper för att fånga solenergi och klyva vatten för sådan vätgasproduktion.

Hur framställs Hydrogen?

HUR FRAMSTÄLLS HYDROGEN? Strandmöllens hydrogen produceras genom en process som kallas elektrolys, där man med hjälp av el och vatten driver en redoxreaktion. Strandmöllens hydrogen är så kallad grön vätgas, vilket innebär att den el som använts vid framställandet kommer ifrån förnybara energikällor.

Hur gör man flytande väte?

Framställning av väte sker genom elektrolys i stora vattenbassänger. När vattnet har spjälkats kan hydrogenet samlas upp, kylas och fyllas på gasflaskor. Väte kombinerat med syre kan omvandlas till elektricitet med hjälp av bränsleceller där rent vatten blir den enda biprodukten.

Hur transporterar man vätgas?

Vätgas transporteras främst med last- eller tankbil till användarna. I dag används vätgas främst inom industrin. Men på många håll i världen testas den nu bland annat som fordonsbränsle. En av vätgasens fördelar är att den kan framställas från alla energikällor, såväl förnybara som fossila och kärnkraft.

Vad kan vätgas användas till?

Vätgas används i dag främst som råvara inom industrin. På många håll i världen börjar vätgas användas som fordonsbränsle. Vätgas kan även användas som energibärare. Precis som elektricitet är vätgas inte någon primär energikälla, utan används för att lagra, transportera och tillhandahålla energi.

Hur komprimerar man vätgas?

Innan man börjar transportera vätgas brukar man komprimera den eller kyla ned den till vätskeform för att den ska ta mindre plats. Inom industrin köper man vanligen vätgas med trycket 200 bar i gasbehållare av rostfritt stål.

Relaterade inlägg: