Vad betyder begreppet medvetenhet Enligt FN s standardregler?

Innehållsförteckning

Vad betyder begreppet medvetenhet Enligt FN s standardregler?

Vad betyder begreppet medvetenhet Enligt FN s standardregler?

Utgångspunkten för den svenska handikappolitiken är uppfattningen om alla människors lika värde och lika rätt. Det betyder att personer med funktionshinder skall ges möjligheter att som andra vara med i samhällsgemenskapen, och delta i olika aktiviteter.

I vilka länder finns personer med funktionsnedsättning?

Världshälsoorganisationen uppskattar att tio procent av världens befolkning har någon form av funktionsnedsättning och att 80% av dessa lever i syd/tredje världen: Afrika, Asien, Latinamerika och Karibien.

På vilket sätt ska standardreglerna genomföras?

Standardreglerna skall följas upp inom ramen för de sessioner som hålls av FN:s kommission för social utveckling. En särskild rapportör med relevant och omfattande erfarenhet av handikappfrågor och internationella organisationer skall utses för en treårsperiod med uppgift att övervaka standardreglernas genomförande.

Kan du ge ett exempel på hur alla människor kan få bättre tillgänglighet i samhället?

Personer med funktionsnedsättning ska ha rätt till service hemma och stöd för att kunna vara med i samhället. Service och platser som är till för alla ska vara tillgängliga även för personer med funktionsnedsättning. Staterna ska se till att alla ska kunna röra sig så mycket som möjligt på det sätt som de kan och vill.

Relaterade inlägg: