Hur gör man när man fogar kakel?

Innehållsförteckning

Hur gör man när man fogar kakel?

Hur gör man när man fogar kakel?

Foga ditt kakel diagonalt och från båda hållen Lägg på fogmassan på din fogbräda och applicera mot väggen underifrån och diagonalt över fogen. Viktigt är att du lägger fogmassan åt båda hållen och ser till att fogarna blir ordentligt fyllda utan luckor. Ett tips är även att foga kaklet en vägg i taget.

Vilken Fogbredd?

Rekommenderad fogbredd i sin tur är olika beroende på vilken typ av platta som ska läggas och sättas i badrummet. För våtpressade klinkerplattor gäller till exempel 5–9 mm medan det för kantslipade plattor är 1,5–2 mm. Fogarna ska för ögat uppfattas ha samma bredd över hela den keramiska beklädnaden.

Hur ska fog se ut?

Mjukfog kan breda ut något över plattans kant, speciellt i innerhörn. Rekommenderad fogbredd är ca 5 mm eller samma som fogbredd i plattsättningens övriga ytor. Angivelsen om fogbredd gäller inte vid bruksläggning eller för dilatationsfog, då fog bredden avgörs av konstruktiva krav och kan vara avsevärt bredare.

Hur man fogar klinkergolv?

Använd en fogbräda och fyll fogarna med massa. Många plattsättare lägger fogbrädan 45grader och drar fog diagonalt över plattorna medan andra petar ner fogen i sina raka rader. Se till att så lite fog som möjligt hamnat på plattorna och låt sedan massan härda i 20 minuter. Nu är det dags att tvätta fogen.

Kan man foga om kakel?

Hej! Ja visst kan du foga om! När du fogar om bör du skrapa ur fogen lika mycket som fogen är bred, dock aldrig mindre än 2-3 mm.

Hur snabbt måste man foga kakel?

Du kan börja foga när fästmassan har torkat (efter 2–3 dygn). För att få fogmassan på plats ska du an vända en gummispackel. Dra snett över plattorna och se till att fogmassan kommer in ordentligt mellan plattorna. När fogen har härdat något torkar du rent med en fuktig svamp, som måste sköljas ofta.

Vilken Klinkerfog?

Fog till kakel och klinker Ska fogen vara liknande plattan eller stå i kontrast. Valet är ditt men valet är inte alltid helt enkelt eller självklart. Den vanligaste fogfärgen är ljusgrå eller silvergrå. En ljust grå fog som är neutral och ger plats för kaklets skiftningar.

Vilken Fogfärg?

Värt att tänka på när det är mycket fog som väggen eller golvet ska få! Liten tumregel att ta till om din plattas kulör befinner sig mittemellan två fogfärger; Önskar du att fogen ska flyta ihop med plattan, så välj en liiite mörkare nyans. Vill du att fogen ska synas lite mer än plattan, så välj liiite ljusare.

Vilken konsistens ska fogmassa ha?

Fogmassan blandas med rent vatten till en smidig konsistens utan klumpar. Använd långsamgående borrmaskin med visp. Efter blandning skall bruket stå i ca 5-10 minuter före användning. Fogmassan påföres med en mjuk gummispackel diagonalt över fogarna, så att de blir väl fyllda.

Vad innehåller Kakelfog?

Idag finns två typer av fogmassa för kakel och klinker inomhus, traditionell cementbaserad fog och fogmassa baserad på geopolymerteknik. Den senare tål sura hushållsrengöringsmedel, har fotokatalytiska egenskaper och är utrustad med peciclean-effekt, vilken gör att den i princip nästan är självrengörande.

Relaterade inlägg: