Vilka fiskar fiskas i Östersjön?

Innehållsförteckning

Vilka fiskar fiskas i Östersjön?

Vilka fiskar fiskas i Östersjön?

Sik, gädda och abborre fiskas längs hela kusten medan torsk, gös och ål enbart fiskas längst söderut. Fisket efter lax sker främst kustnära i Bottenhavet och Bottenviken, men mindre kvantiteter fångas även i norra egentliga Östersjön och kring Gotland.

Hur är fisket i Östersjön?

I Östersjön och Västerhavet har bestånden av marina arter minskat kraftigt. De fiskarter som är särskilt drabbade av överfiske är de som har långsam tillväxt och låg produktivitet, ofta rovfiskar. Men ett hårt fiske ger effekter i hela ekosystemet, inte bara på just de arter som fiskas.

Vilka fiskar bor i Östersjön?

Sedan 1900 har Östersjöns ekosystem genomgått dramatiska förändringar. Merparten av de marina arterna som exempelvis skarpsill, olika plattfiskar och torsk, leker ute i vattenmassan och lägger mycket stora mängder rom som flyter i kraft av salthalten.

Vad händer vid överfiskning av torsk?

Men genom överfisket har storleksfördelningen snedvridits, med många mindre torskar som konkurrerar om bytesdjur i samma storlek. Det leder till svält och dålig tillväxt. Dessutom har storleken för när torsken blir könsmogen krympt.

Hur påverkar övergödningen torsk i Östersjön?

Tyvärr har algblomningarna, tillsammans med bland annat syrebrist och döda bottnar, skapat en miljö där torsken får svårt att leva, föröka sig eller hitta föda. När Östersjöns miljö blir allt sämre, så mår även torsken sämre.

Relaterade inlägg: