Vad har en syll för funktion?

Innehållsförteckning

Vad har en syll för funktion?

Vad har en syll för funktion?

En syll ligger mellan husgrunden och huset. Syllen är en balk vars syfte är att fungera som underlag för bjälklaget som golvet placeras på. ... Detta har visats sig var en en mindre smart lösning då syllen ofta är fuktig och vid fukt släpper syllen emissioner som stiger upp huset med dålig lukt och hälsofara som resultat.

Varför heter det syll?

Syll[redigera | redigera wikitext] En syll är en marknära balk som tjänar som underlag för någon annan konstruktionsdetalj. ... Byggnader med syll anses ha funnits sedan vikingatiden. Syll kan även användas som en balk som bär upp järnvägsräls men kallas då vanligen sliper.

Vad är syllen på ett hus?

Syllen, en marknära bjälke i byggnadens yttervägg, är en sådan byggnadsdel som tog åt sig fukt. Idag vet vi att man inte bör använda tryckimpregnerat virke när man bygger hus. ... Det förbjöds 1978 men hade då använts relativt flitigt i syllar och krypgrunder.

Varför Syllbyte?

Syllbyten för krypgrunder är ofta en del av ta ett helhetsgrepp kring att dels byta syllar men även syftar till att få ett bra klimat inne i krypgrunden. Läs mer om att renovera krypgrunden här.

Får man bygga in tryckimpregnerat?

I Sverige framställer man endast tryckimpregnerat virke som innehåller godkända ämnen. Om du däremot köper virke som är producerat i utlandet riskerar du att köpa virke som kan innehålla kopparföreningar och kromföreningar, som kan vara hälsofarliga, om det tryckimpregnerade virket används fel.

Vad är Syllpapp?

Syllpappen är ett fuktskydd som skall användas i övergången mellan trä och betong. Den placeras mellan en byggnads grundmur och syllen, det vill säga den regel närmast grundmuren som bjälklag och väggar är monterade på. Syllpappen förhindrar att fukt från grundmuren transporteras upp i träkonstruktionen.

Vad är Syllkonstruktion?

Har huset fuktskador är oftast syllarna drabbade. Att ersätta dåligt virke i syllarna & förbättra syllkonstruktionen är en betydande del av att ge huset rätt förutsättningar att kunna bli ett bra hem. När syllarna åtgärdas förbättras husets hela stomme. Vi justerar dåliga syllkonstruktioner eller bygger helt nya.

Vad är en krypgrund?

Grunden består av stenblock som lagts upp utan bruk, en så kallad kallmur. Torpargrunden är högre än mullbänken och bygger på att en trossbotten med lerklining och kutterspån skyddar inomhusklimatet gentemot vinden och markfukten. I husets längdriktning ligger bärlinor på pelare av staplad sten.

När ska man byta syllar?

I själva verket är syllen en av de viktigaste delarna av husets struktur eftersom denna del får huset att stå stadigt. Närmare bestämt är syllen en marknära bjälke i ytterväggen som ligger mellan grunden och huset. Om du har upptäckt att syllen på ditt hus är ruttet eller skadat kan det vara dags att byta den.

Vad är Träsyll?

En syll är det som husets väggar byggs upp från. Syllen läggs platt mot underlaget och används som grund för reglarna när man bygger väggarna. Problemet med att använda träsyll, som tidigare var det vanligaste, är att fukt från betongen lätt leds upp i träet, som då får fuktskador.

Relaterade inlägg: