Vad ska assistansersättningen räcka till?

Innehållsförteckning

Vad ska assistansersättningen räcka till?

Vad ska assistansersättningen räcka till?

Endast lönekostnader till assistenter, ej administrativ personal. Kostnader för att administrera assistansen. Det kan till exempel handla om kostnader för köp av administrativ hjälp, inventarier, resor, revision, företagsförsäkringar samt kostnader till arbetsgivar- och branschorganisation eller liknande.

Vad räknas som Assistansomkostnader?

Med assistansomkostnader menas kostnader som du har för dina personliga assistenter i samband med gemensamma aktiviteter utanför bostaden. Exempel på det är resekostnader för dina assistenter och inträdesavgifter eller liknande för assistenterna vid aktiviteter tillsammans med dig.

Vad är skillnaden mellan ekonomiskt stöd till skäliga kostnader för personlig assistans och assistansersättning?

En central skillnad mellan assistansersättning enligt SFB och ekonomiskt stöd enligt LSS är att assistansersättningen skiljer på situationerna när den enskilde själv anordnat assistansen och när den enskilde valt att köpa tjänsten av en anordnare. ... Detta framgår av 11 a § förordningen (1993:1091) om assistansersättning.

Vad gör ett assistansbolag?

Ett assistansbolag är ett företag som anordnar personlig assistans. Assistansbolaget är ”kittet” mellan Försäkringskassan / Kommunen och brukaren, den person som är beviljad personlig assistans. 1 januari 2011 blev personlig assistans tillståndspliktig och föremål för tillsyn.

Vad kostar en personlig assistent?

Ersättningen är 315 kronor för varje assistanstimme. Det finns möjlighet att ansöka om högre ersättning om man kan visa att man har högre kostnader. Den högsta ersättningen är 352,80 kronor per timme.

Vem kan få assistansersättning?

Du som har ett barn som behöver personliga assistenter på grund av en funktionsnedsättning kan få assistansersättning.

Är assistansersättning skattefri?

Assistansersättningen är skattefri för dig som har rätt till assistans. Ersättningarna som betalas ut till de personliga assistenterna är däremot skattepliktiga. själv anställa dina personliga assistenter.

Vem kan starta Assistansbolag?

För att ett företag ska få tillstånd att bedriva personlig assistans krävs att den som söker tillstånd kan visa att ägare och ledning har tillräcklig kunskap och erfarenhet. Företagets företrädare ska kunna visa att de sammantaget har kunskaper om vilka krav som ställs enligt LSS och annan relevant lagstiftning.

Under vilka förutsättningar kan en person beviljas ersättning för skäliga kostnader för personlig assistans av kommunen?

Personlig assistans kan begäras som biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd till skäliga kostnader för personlig assistans, vilket ska preciseras i begäran, utredning och beslut. Vilken form den enskilde har begärt kan ha betydelse till exempel vid begäran om retroaktiv personlig assistans.

Vad kostar personlig assistans?

Den som får assistansersättning får oftast även alla andra ersättningar och får då i genomsnitt cirka 2 miljoner kronor per år. Under lång tid har sittande regeringar bekymrat sig över de skenande kostnaderna för sjuka och funktionshindrade.

Relaterade inlägg: