Vad har bin för funktion?

Innehållsförteckning

Vad har bin för funktion?

Vad har bin för funktion?

Tillsammans med andra pollinatörer, som till exempel fjärilar och kolibrier och fladdermöss, är bin nödvändiga för produktionen av mat och därmed människans överlevnad. Pollineringen är oerhört viktig för matproduktionen men även för bönders försörjning och den biologiska mångfalden.

Vad gör bina i Bihotellet?

Bina förser sina larver med proteinrikt pollen som samlas in genom att mängder med blommor besöks och därvid också pollineras. ... Många vedboende rovsteklar tar bladlöss som byten till sina larver.

Vad kan man göra för att rädda bina?

Du kan göra många enkla räddningsinsatser för bina. Som att låta en del av gräsmattan bli äng, plantera bivänliga blommor eller bygga ett vildbihotell. Att köpa ekologisk mat och välja bort kemiska bekämpningsmedel är också viktiga insatser.

Vad tycker bin om?

Rödklöver, sälg, hägg och hagtorn är några favoriter, ogräs som vitklöver, tistel och maskrosor tycker de också mycket om. Tänk mångfald och vilda ängar.

Vad gör bina med pollen?

Alla bin i Sverige lever av nektar och pollen från blommor på olika växter. Nektar innehåller socker och ger bina energi till att orka flyga och bygga bon. Pollen är fullt med protein och samlas in som mat till larverna och de vuxna bina. Bin kan samla pollen i klumpar på benen eller i pälsen på magen.

Vad gör bina med nektar?

Under den varmare delen av året flyger bina runt till blommor för att samla nektar som sedan bearbetas i magen och skapar honung. Under vinterhalvåret fungerar honungen som binas foder, vilket gör att de överlever de kalla månaderna.

Hur fungerar ett insektshotell?

Ett insektshotell är en fantastisk boplats för många av våra värdefulla insekter. Insektshotell är ofta indelat i olika rum, exempelvis ett med kottar, träpinnar med borrade hål, och bamburör för att locka till sig olika slags gäster. ... Kottar, grenar, bambupinnar, halm eller liknande är bara några exempel på inredning.

Hur sköter man ett bihotell?

Placeringen av ett bihotell är viktig. - Det ska sättas upp på en plats som är varm, samt skyddad från vind och regn. När vintern närmar sig kan man flytta bihotellet in till ett skjul för att skydda gästerna från fukt och kyla. I mitten av april tas bihotellet fram igen.

Hur stor del av Sveriges vilda Biarter är på väg att försvinna?

En stor del av den mat vi äter pollineras av bin och andra insekter. Men bina är hotade – i Sverige är en tredjedel av de vilda biarterna på väg att försvinna.

Vilka blommor tycker humlor om?

Växter som blommar tidig vår eller på andra tidpunkter när det inte finns så många andra blommande växter är betydelsefulla även om de inte är de mest pollen- eller nektarrika. Tidigt på våren är vintergäck, snödroppar, scilla, krokus, sippor, sälg, hassel och lönn attraktiva för nyvaknade bin och humlor.

Relaterade inlägg: