Vad får jag för mina skattepengar?

Innehållsförteckning

Vad får jag för mina skattepengar?

Vad får jag för mina skattepengar?

Majoriteten av pengarna, cirka 80 procent, används för hälso- och sjukvård och tandvård. Verksamheten omfattar både vård och hälsofrämjande arbete. Cirka 14 procent av skatten går till kollektivtrafik och färdtjänst. En vanlig dag i Stockholm så reser fler än 800 000 personer i kollektivtrafiken.

Vem sa vad får jag för pengarna?

Vad fan får jag för pengarna?”, den frågan ställde sig Leif Östling, dåvarande ordförande för Svenskt näringsliv. Det är en fullt rimlig fråga som alla skattebetalare borde ställa sig.

Hur mycket är skatt och sociala avgifter?

Den lagstadgade arbetsgivaravgiften uppgår i normalfallet till 31,42 procent och beräknas på den anställdes lön samt på skattepliktiga kostnadsersättningar och förmåner. För en anställd som tjänar 30 000 kronor i månaden blir arbetsgivaravgiften 30 000 × 0,31 kronor per månad.

Hur får man tillbaka skattepengar?

Om du redan har deklarerat, anmäl konto på Mina sidor eller i e-tjänsten Skattekonto. När ditt konto har registrerats kan du begära att pengarna ska betalas ut till dig. Det gör du genom att logga in i e-tjänsten Skattekonto. Klicka på Utbetalning i menyn och därefter Begär utbetalning.

När få skattepengar?

7-9 april - Utbetalning av skatteåterbäring för personer som deklarerat digitalt eller per post innan 31 mars utan ändringar eller tillägg. 3 maj - Sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration. 8-11 juni - Skatteåterbäring betalas ut till dig som deklarerade senast 4 maj.

Hur mycket går till skatt?

Det finns ett nytt "Om Sverige"-material
​Årsinkomst​Inkomstskatt du betalar
​Över 662 300 kronor​29–35 % i kommunalskatt + 20 % statlig skatt + 5 % statlig skatt på inkomster över denna gräns
​Mellan 455 3 300 kronor​29–35 % i kommunalskatt + 20 % statlig skatt på inkomster över denna gräns

Har någon fått skattepengarna 2021?

När betalas skattepengarna ut? Skatteåterbäringen betalades ut den 7–9 april 2021 till dig som uppfyllde kriterierna för skattepengar i april. Om du inte har fått dina pengar kan det bero på att du inte har anmält bankkonto.

När kan man se deklarationen 2021?

Du som har en digital brevlåda får inkomstdeklarationen i din digitala brevlåda redan den 2‑7 mars. Har du ingen digital brevlåda skickar vi deklarationen till din folkbokföringsadress. Se därför till att vara folkbokförd på rätt adress senast den 1 mars.

Relaterade inlägg: