Vad får föräldrar inte bestämma?

Innehållsförteckning

Vad får föräldrar inte bestämma?

Vad får föräldrar inte bestämma?

Och du har rätt till ett privatliv. Det betyder bland annat att de vuxna inte får snoka, lyssna av samtal, läsa meddelanden i din telefon eller dator eller dagböcker. De får heller inte säga elaka saker till dig, skrämma dig, låsa in dig, slå dig eller hota att göra dig illa.

Kan mina föräldrar slänga ut mig?

2 framgår att föräldrar är försörjningspliktiga gentemot sina barn fram till dess att barnet fyller 18 år. ... Vill hon inte flytta ut kan man faktiskt ta hjälp av Kronofogden (avhysning), vilket dock kan kännas lite hårt när det gäller sitt barn.

Får mina föräldrar gå igenom min mobil?

Du har rätt att känna dig trygg hemma och du ska vara med och påverka ditt liv. Du har rätt att ha ett privatliv. Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare får till exempel inte kolla din mobil bara för att de är nyfikna. Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare ska behandla dig med omtanke och respekt.

Kan man slänga ut sitt barn?

Du undrar om föräldrarna har rätt att slänga ut din vän från hemmet. Föräldrar är underhållsskyldiga för sina barn fram till dess de fyller 18 år. Om barnet studerar på grundskole- eller gymnasienivå eller annan likvärdig utbildning är föräldrar fortsatt underhållsskyldiga, som längst till dess att barnet fyller 21 år.

Får en 14 åring bo själv?

Innan du är myndig har vårdnadshavare (dina föräldrar) en rätt och skyldig att bestämma över dina personliga angelägenheter (se här). ... Eftersom du är 14 år och omyndig är det dina föräldrar som bestämmer var du ska bo. Om din mamma godkänner att du flyttar hemifrån är det därmed okej.

Relaterade inlägg: