Vad finns i smör?

Innehållsförteckning

Vad finns i smör?

Vad finns i smör?

Smör består av drygt 80 procent fett, resten är vatten, salter, proteiner och laktos.

Vad händer när man kärnar smör?

Då grädden avskilts från mjölken samlades den i en kärna. Ofta tillsattes syrakultur, till exempel kärnmjölk från en tidigare kärning. Det gör smöret mer hållbart och det får också en bättre smak. När man tyckte mängden var tillräcklig fick grädden stå ett tag för att bli lite syrlig, innan den kärnades till smör.

Vad är kärnat smör?

Man kan vispa smör med en vanlig hushållsvisp men har man större volymer är det lättare med en smörkärna. Häll upp grädden. Inuti smörkärnan roterar ett hålat metallblad som luftar och sätter fart på vätskan. På botten hamnar sedan smörklumparna medan mjölkfraktionen, kärnmjölken, kan hällas ut genom bottenpluggen.

Är smör och margarin samma sak?

Till skillnad från margarin är smör konstant i sin fettsammansättning och består av mjölkfett (80 %), vatten och salt. Smör innehåller mycket mättade fettsyror och passar bra till matlagning och bakning.

Vad händer när grädde blir smör?

Grädden blir till smör Vispar man vidare, kommer en stor del av vattnet och luften att pressas ut ur fettet, så att fettstrukturen blir helt tät. Detta resulterar i smör, men även i smör finns det omkring 16 procent vatten, dock inpackat i fett.

Hur mycket kostar smör på ICA?

43,90 kr. ICA Laktosfritt Smör normalsaltat 80% passar till matlagning, bakning och till smörgåsen.

Relaterade inlägg: