När måste äktenskapsförord registreras?

Innehållsförteckning

När måste äktenskapsförord registreras?

När måste äktenskapsförord registreras?

Ja, äktenskapsförord måste registreras för att bli giltigt. Registrering av äktenskapsförord gjordes tidigare hos tingsrätten men ska från och med 1 oktober 2011 göras hos Skatteverket.

Måste man registrera äktenskapsförord?

För att ett äktenskapsförord ska vara formellt giltigt måste det vara skriftligt, daterat och undertecknat av er. Ni måste också registrera det hos Skatteverket. Skatteverket för sedan in uppgiften om det registrerade äktenskapsförordet i äktenskapsregistret.

Hur upphäver man ett äktenskapsförord?

Vill ni ändra ett tidigare äktenskapsförord måste ni skriva ett nytt äktenskapsförord och ansöka om att få det registrerat. I det nya äktenskapsförordet skriver ni vad som gäller nu.

Vad är syftet med äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord innebär att makarna kommer överens om att göra viss egendom till enskild egendom. Detta får till följd att denna egendom inte ingår i en framtida bodelning mellan makarna. Syftet med ett äktenskapsförord är därför oftast att undanta egendom från en framtida bodelning.

Hur lång tid tar det att registrera äktenskapsförord?

Hur lång handläggningstid har Skatteverket för handlingar till äktenskapsregistret? Det tar ca två veckor innan du får tillbaka din registrerade ansökan om du har betalat ansökningsavgiften, ni båda har undertecknat ansökan och ärendet är rätt skött i övrigt.

Hur kan ett äktenskapsförord se ut?

För att äktenskapsförordet ska vara giltigt måste det vara ett avtal mellan de två som gifter sig. Avtalet ska skrivas och kommas överens om. Det finns inga regler för hur det ska se ut men det måste registreras hos Skatteverket. För många är det bäst att låta en jurist utforma detta avtal.

Vad händer med enskild egendom när man dör?

Enskild egendom utmärks av att den inte ingår i en bodelning som görs när ett äktenskap tar slut. Det innebär att makarna inte delar lika på den enskilda egendomen vid skilsmässa eller dödsfall, utan den stannar hos den maken egendomen tillhör. ... Motsatsen till enskild egendom är giftorättsgods.

Relaterade inlägg: