Vad får jag skjuta med hagel?

Innehållsförteckning

Vad får jag skjuta med hagel?

Vad får jag skjuta med hagel?

Hagel. Det är tillåtet att jaga alla viltarter som omfattas av klass 3 och 4 för kulvapen samt rådjur och lodjur med hagel. Enpipiga hagelvapen som laddats med kulor av typ brenneke eller slug (en enda kula) får användas för jakt på vildsvin, dovhjort och mufflonfår.

Vad är klass 2 vapen?

Vapen med ammunition av klass 2 får användas vid jakt av allt utom högvilt i Sverige. Det är rätt val för dig som inte är intresserad av att jaga älg, björn, hjort, visent, myskoxe, mufflonfår, varg eller vildsvin.

Får man skjuta vildsvin med hagel?

Vid jakt efter vissa viltarter bland annat älg, kronvilt och björn får endast kulvapen användas. ... Motsvarande bestämmelser gäller även vid jakt efter dovvilt och vildsvin. Dessa viltarter får emellertid även jagas med hagelgevär laddade med kulpatroner - brenneke eller slugs.

Vad får jagas med klass 2?

vara minst 800 J. Ammunition i klass 2 är tillåtet för allt vilt utom älg, hjort, vildsvin, björn, mufflon, varg, visent och myskoxe.

Vad är klass 3 vapen?

Förutom de förbjudna djuren i klass 2 tillkommer också att det är förbjudet att skjuta rådjur, bäver, lo och järv. Med vapen i klass 3 får du skjuta räv, grävling, hare, mårdhund, skogs- och fältfågel, gäss och änder, samt de viltslag som är godkända för klass 4.

Vilket vapen för vildsvin?

Vapen och ammunition Vildsvin får jagas med kulgevär med klass 1-ammunition, samt med enkelpipigt hagelgevär laddat med en kula (till exempel slugs). Jägaren måste vara behörig att använda sig av kulgevär avsett för klass-1 ammunition.

Hur många vapen får man ha licens på?

Du som har tagit jägarexamen anses ha behov av fyra jaktvapen, vilket är den så kallade vapengarderoben för jakt. Om du ska ansöka om fler jaktvapen måste du motivera varför du har behov av detta. För att få licens på fler än sex jaktvapen ställs mycket höga krav.

Relaterade inlägg: