Får man använda dimljus med helljus?

Innehållsförteckning

Får man använda dimljus med helljus?

Får man använda dimljus med helljus?

ljus som får användas på fordon. Annat blinkande ljus får inte användas. ska du använda halvljus eller dimljus, dock inte tillsammans. I gryning, skymning eller mörker kan helljus också användas men det försämrar ofta sikten.

Vilken belysning får du använda tillsammans med helljus?

Exempel på extraljus som får kombineras med helljus är fjärrljus och kurvljus. Fjärrljus förbättrar siktsträckan och kurvljus breddar ljusbilden. Den ljuskombination som du får använda när du kör är halvljus och parkeringsljus. Det är inte tillåtet att kombinera halvljus med dimljus, varselljus eller extraljus.

Får man använda dimljus med parkeringsljus?

Du måste alltid ha strålkastare tända när du är ute och kör. Det vanligaste är att man kör med halvljus och parkeringsljus kombinerat. Vilka ljus får halvljus kombineras med? Om du kör med halvljus och en utav halvljuslamporna går sönder ska du stänga av halvljuset och sätta på parkeringsljus och dimljus.

När har jag rätt att använda dimljus?

I mörker, skymning eller gryning eller när sikten är nedsatt av annat skäl krävs halvljus (om inte förhållandena är sådana att helljus ska användas). Om det är dimma eller tät nederbörd får halvljuset bytas ut mot dimljus.

När är det olämpligt att köra med helljus?

Det är förbjudet att använda helljus: När mötande fordon är så nära att föraren kan bländas. Det gäller även när du möter tåg, spårvagn, cyklist och fartyg. När du ligger nära bakom ett annat fordon. Föraren kan bländas genom speglarna.

Måste man blända av för parkerade bilar?

När mötande fordon är så nära att föraren kan bländas (gäller även tåg, spårvagn och fartyg). När du ligger nära bakom ett annat fordon (föraren bländas genom speglarna). När vägen är tillräckligt belyst av dagsljus eller gatulyktor.

När ska jag använda varselljus?

När får man använda varselljus och när måste man ha halvljuset tänt? Varselljuset får användas i dagsljus, med eller utan positionsljus bak. Har bilen ljussensor tänds inte bakljuset automatiskt, vilket är tillåtet. Halvljus (både bak och fram) ska användas i mörker, skymning, gryning och dålig sikt.

Relaterade inlägg: