Får man bygga på åkermark?

Innehållsförteckning

Får man bygga på åkermark?

Får man bygga på åkermark?

Trots det tycks den svenska åkermarken inte vara tillräckligt värdefull att bevara. Kommunerna fortsätter att tillåta byggen av bostäder, vägar och järnvägar på vår allra bördigaste mark. Värst är trycket på åkrarna i Skåne, men även i andra tätbefolkade områden hotas marken.

Vad får man bygga på jordbruksmark?

Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.

Kan man bygga hus på åkermark?

Det faktum att rätten anser att det handlar om brukningsvärd mark och att den därför inte får bebyggas. I praktiken betyder detta att det inte går att bygga på ängsmark, betesmark eller åkermark.

Varför får man inte bygga på åkermark?

– Det betyder att marken inte lämpar sig för byggnation. Det kan bero på att kommunen vill använda den till annat. Mark som inte är odlingsbar brukar vara lättare att bebygga.

Vad får man bygga på jordbruksfastighet?

Lantbruksfastigheter behöver inte söka bygglov för ekonomibyggnader, dvs byggnader som behövs för att kunna bedriva sin verksamhet på gården som tex. maskinhallar eller hölador. En stuga avsedd att bo permanent i eller ha som fritidsboende är inte en ekonomibyggnad och därför bygglovspliktig.

Vad ingår i jordbruksmark?

Jordbruksmark är ett samlingsnamn för åkermark och betesmark. Åkermark är till skillnad från betesmarken möjlig att plöja och här odlas såväl djurfoder som livsmedel.

Hur ska en ansökan om att bygga på jordbruksmark prövas?

Hur ska en ansökan om att bygga på jordbruksmark prövas?

  1. Är marken jordbruksmark? Den första frågan att ta ställning till är om marken är jordbruksmark. ...
  2. Är jordbruksmarken brukningsvärd? ...
  3. Tillgodoser den ansökta bebyggelsen ett väsentligt samhällsintresse? ...
  4. Finns det annan mark som kan tas i anspråk i stället?

Får man bygga hus på skogsmark?

Men vilka regler gäller egentligen för den som vill bygga en liten stuga på sin skogsfastighet? – För att bygga utan bygglov finns fyra generella möjligheter: Friggebod, Attefallshus, komplementbyggnad eller en ekonomibyggnad, säger Madeleine Arvidsson Wäli, boendemiljöjurist, Villaägarnas Riksförbund.

Relaterade inlägg: