Hur får man svar på NIPT test?

Innehållsförteckning

Hur får man svar på NIPT test?

Hur får man svar på NIPT test?

Då behöver man följa upp med ett fostervattensprov eller moderkaksprov för att ett definitivt resultat. Resultatet kan också vara mindre tillförlitligt om du väntar fler än ett barn. Efter en till två veckor får du svar. Hur du får svaret kan vara olika i olika landsting och regioner.

Hur lång tid tar det att få svar på NIPT?

Hur lång tid det tar för en analys att bli klar varierar och beror på vilken analys som utförs. För till exempel NIPT så tar analysen 10 till 14 dagar från det att provet kommer till laboratoriet, det vill säga det kan dröja upp till 16 dagar från det att du lämnar ditt prov innan resultatet är klart.

Hur mycket kostar NIPT test?

Den som ändå önskar göra NIPT får bekosta provtagning, analys, rådgivning och ultraljud själv. Aleris Ultragyns kostnad för detta är 6500 kronor. Detta erbjuds även till kvinnor som inte gjort KUB ultraljudet. Provet är mindre tillförlitligt om det tas före graviditetsvecka 10, då mängden foster-DNA är liten.

Kan man se kön på NIPT test?

NIPT-testet tillförlitlighet för Downs syndrom är över 99 %, 18-trisomi över 98% och 13-trisomi 94%. Felaktigt positivt eller negativt testresultat för ovannämda trisomier är under 0,1%. Testet visar även barnets kön och antal könskromosomer.

Vad är fetalt kön?

Fetalt kön analyserar för närvaro av Y-kromosom. Sannolikt Flicka betyder att Y-kromosom inte har detekterats. Sannolikt Pojke betyder att Y-kromosom har detekterats. Könsbestämning utesluter inte könskromosomsavvikelser.

När får man svar på moderkaksprov?

Moderkaksprov tas precis som fostervattenprov för att undersöka fostrets kromosomer. Provet kan tas redan från graviditetsvecka 11 och utförs på samma sätt som fostervattenprovet, men med skillnaden att det är celler från moderkakan istället för celler från fostervattnet som tas ut för odling och analys.

Hur ofta visar NIPT fel?

Statistiskt sett får endast 2– gravida ett falskt negativt besked med NIPT jämfört med 1 med KUB. Risken att få ett felaktigt besked är alltså 15–50 gånger högre med KUB.

Vad kostar det att göra ett kub test?

Din barnmorska kan ta blodprovet och bokar en tid på den barnmorskemottagning där KUB-undersökningar utförs. Undersökningen kostar 1800: - och betalas via faktura.

Vad kostar NIPT test Göteborg?

NIPT

  • NIPT inklusive ultraljud. 5 795 kr. Ultraljud, konsultation, provtagning och analys.
  • Tillval. 1 000 kr. Könskromosomavvikelser.
  • Tillval. 2 000 kr. Deletionssyndrom 22q11.2.

Relaterade inlägg: