Hur många år får man för våld mot tjänsteman?

Innehållsförteckning

Hur många år får man för våld mot tjänsteman?

Hur många år får man för våld mot tjänsteman?

Våld mot tjänsteman regleras i brottsbalken. Straffskalan varierar från 14 dagars upp till fyra års fängelse. Handlar det om ett ringa brott så blir straffet böter eller fängelse högst sex månader. Att straffskalan för våld mot tjänsteman bara innefattar fängelsestraff betyder inte att det alltid utdöms fängelsestraff.

Vad är våld mot tjänsteman?

Brottet innebär att den som med våld eller hot om våld förgriper sig på en tjänsteman i dennes myndighetsutövning eller tvingar eller hindrar en tjänsteman från en åtgärd i myndighetsutövningen eller hämnas för en sådan åtgärd döms för våld eller hot mot tjänsteman till böter eller fängelse i högst två år.

Vad betyder hot mot tjänsteman?

Våld eller hot mot tjänsteman innebär en förgripelse mot en tjänsteman i hans eller hennes myndighetsutövning, vilket är en straffbar handling enligt brottsbalken 17 kap 1§ och 5§ (SFS 1962:700).

Vad är rekvisiten för våld och hot mot tjänsteman?

1 § Den som med våld eller hot om våld förgriper sig på någon i hans myndighetsutövning eller för att tvinga honom till eller hindra honom från åtgärd däri eller hämnas för sådan åtgärd, dömes för våld eller hot mot tjänsteman till fängelse i högst fyra år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst ...

Vad är det för straff för olaga hot?

Hotet ska framkalla allvarlig rädsla för egen eller annans säkerhet till person, egendom, frihet eller frid. Straffet för den som blir dömd för olaga hot är böter eller fängelse i högst ett år. Hot som inte hotar om ett annat brott, kan i stället vara brott som utpressning eller olaga tvång.

Vad räknas som grovt våld mot tjänsteman?

Straffet för hot mot tjänsteman är för närvarande böter eller fängelse i högst två år. ... om gärningen innefattat allvarligt våld, eller om gärningen innefattat hot med exempelvis ett vapen) döms man för grovt våld eller hot mot tjänsteman till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år, se 17 kap. 1 § BrB.

Vilka har Tjänstemannaskydd?

Några yrken som åtnjuter tjänstemannaskydd är poliser, tulltjänstemän, skyddsvakter, ordningsvakter, väktare, taxichaufförer, trafiktjänstemän (exempelvis lokförare, tågvärdar, biljettkontrollanter och busschaufförer) och socialarbetare.

Vad är våldsamt motstånd?

Våldsamt motstånd, brott enligt svensk lag, vilket namnet till trots inte behöver vara särskilt våldsamt. När enskilda döms i domstol för våldsamt motstånd handlar det i regel om att den skyldige har försökt undvika att bli gripen eller omhändertagen av polis eller ordningsvakt.

Relaterade inlägg: