Vad får man göra med Elbehörighet B?

Innehållsförteckning

Vad får man göra med Elbehörighet B?

Vad får man göra med Elbehörighet B?

När du fått ut din behörighet från Elsäkerhetsverket får du arbeta med elinstallationsarbete i lågspänningsanläggningar (i befintlig gruppledning). Du får även installera och koppla bort elektriska utrustningar, ljusarmaturer och uttag, behörigheten kallades tidigare Begränsad Behörighet BB1.

Vad är auktorisation som elinstallatör?

När man har en auktorisation som elinstallatör får man också lov att utföra elinstallationsarbete privat, det vill säga utan att arbetet är på uppdrag av ett elinstallationsföretag. Men det får då inte vara yrkesmässigt och det får bara vara sådana elinstallationsarbeten som auktorisationen omfattar.

Vilka arbeten får jag utföra med en B auktorisation?

Uppsättning och flyttning ljusarmaturer, installationsströmställare och uttag med tillhörande kablar. Fast anslutning och losskoppling av maskin, apparat, bruksföremål eller annan utrustning med tillhörande styr-, regler-, säkerhets- och indikeringsdon samt förläggning och anslutning av kablar tillhörande donen.

Vad får man göra med en BB2 behörighet?

Begränsad behörighet - BB2 omfattar fast anslutning och losskoppling av maskin, apparat, bruksföremål eller annan anordning med tillhörande styr-, regler-, säkerhets- och indikeringsdon samt förläggning och anslutning av kablar tillhörande donen.

Vad är skillnaden mellan en A auktorisation och en al auktorisation?

Från och med finns det tre auktorisationstyper att ansöka om; A, AL och B. Om du sedan tidigare har en behörighet som elinstallatör så har du nu automatiskt fått den omvandlad till en auktorisation istället.

När krävs Elbehörighet?

1. Kunna utföra uppsättning och flyttning av ljusarmaturer, elkopplare och uttag med tillhörande kablar i befintlig gruppledning. 2. Kunna utföra fast anslutning och losskoppling av en anordning med tillhörande don samt förläggning och anslutning av kablar som tillhör donen.

Vad är en fullständig auktorisation?

För att få en fullständig auktorisation, A, ställs ett utbildningskrav och ett krav på praktisk erfarenhet. Kraven regleras i Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2017:4. A-auktorisation omfattar alla elinstallationsarbeten.

Relaterade inlägg: