Vad får du göra med en bild som har?

Innehållsförteckning

Vad får du göra med en bild som har?

Vad får du göra med en bild som har?

Upphovsmannen bestämmer om och hur beställaren eller köparen får använda bilden och till vilket pris. Detta är ett avtal mellan upphovsman och köpare. Upphovsmannen kan antingen ge tillstånd till att bilden används till ett specifikt ändamål under en viss tid, eller överlåta hela nyttjanderätten till köparen.

Vilka bilder får man publicera?

Detta får användas utan tillstånd:

  • Verk som du själv är upphovsman till, till exempel bilder, illustrationer, filmer och texter.
  • Verk av en upphovsman som har varit död i 70 år. ...
  • Fotografiska verk (konstnärliga fotografier) där upphovsmannen varit död i 70 år.
  • Fotografiska bilder som det är 50 år sedan bilden togs.

Vad kallas en användarbild på internet?

Däremot kan du spara ned en bild för privat bruk utan tillstånd. Men så fort du lägger upp den på din blogg, Facebook, delar den på din Pinterest eller Tumblr så har du gjort dig skyldig till bildstöld, om du inte har fått ett godkännande från fotografen att få lov att göra detta.

Får man använda andras bilder?

Här reder vi ut vad som gäller. I de flesta fall är bilder skyddade av upphovsrättslagen. Det innebär att den person (upphovsman) som tagit bilden också äger bilden – oavsett vem som äger kameran. Oftast är det därför inte tillåtet att använda en bild som du hittar på nätet.

Får man använda andras bilder på nätet?

I de flesta fall är bilder skyddade av upphovsrättslagen. Det innebär att den person (upphovsman) som tagit bilden också äger bilden – oavsett vem som äger kameran. Oftast är det därför inte tillåtet att använda en bild som du hittar på nätet.

Är det ok att lägga ut en bild på en kompis på sin Facebooksida utan att hen gett sitt medgivande?

Nej, de måste träffa ett avtal med dig där du ger dem rätt till att publicera bilden.

Vad gäller när du vill visa en bild på din hemsida?

Skyddet för foton och konstverk enligt upphovsrättslagen gäller fullt ut även på internet. Det betyder att om du vill återge bilden behöver du tillstånd från upphovspersonen. Om upphovspersonen är medlem i Bildupphovsrätt får du tillståndet från oss.

Kan man ta bilder från Pinterest?

Använda bilderPinterest Med undantag för ovanliga fall är Pinterest inte upphovsrättsinnehavare av de bilder som användare lägger upp på webbplatsen. Vid behov bör du tillstånd att använda en bild från dess upphovsman.

Relaterade inlägg: