Är det lagligt att ha en uggla som husdjur?

Innehållsförteckning

Är det lagligt att ha en uggla som husdjur?

Är det lagligt att ha en uggla som husdjur?

Veterinären svarar Att det är olagligt att ha vilda djur som sällskapsdjur beror i första hand på att vi vill skydda vår fauna. Om man bara kunde gå ut i naturen och hämta vilda djur skulle väldigt många av dem fara illa och det skulle blir risk för utrotning av flera arter.

Vad får man inte ha som husdjur?

Det är inte tillåtet att ha apor, rovdjur eller rovfåglar som sällskapsdjur. Du får heller inte ha korsningar mellan tamkatt och vilda kattdjur eller mellan tamhund och vilda hunddjur. Djuren måste vara födda och uppfödda i fångenskap för att hållas som sällskapsdjur. Du får inte ha djur som fångats i det vilda.

Kan man köpa en tvättbjörn?

- Tvättbjörnar är rena utbrytarkungarna så det är troligt att den rymt från sin ägare, säger han. Men eftersom det är olagligt att ha vilda djur som husdjur är det inte särskilt troligt att vi får veta var den kommer ifrån. ... Tvättbjörnen är en riktig överlevare och klarar sig bra i vårt klimat.

Kan man ha en pingvin som husdjur?

Det är till och med lagligt att ha en pingvin, grävling eller elefant som husdjur. Givetvis kräver det extremt mycket från dig som ägare ifall du väljer att skaffa ett så stort djur som en elefant. Alla icke domesticerade husdjur (djur som inte är tama vanligtvis) har speciella krav.

Är det lagligt att ha en utter som husdjur?

Nej, man får inte ha en utter som sällskapsdjur. ... I Sverige får man inte hålla rovdjur som sällskapsdjur.

Vilka djur är lagliga som husdjur?

Vanliga sällskapsdjur

  • Hund.
  • Katt.
  • Gnagare. Hamster. Marsvin. Mus. Zebramus/Gräsmus. Taggmus. Hasselmus. Sjusovare. Chinchilla. Råtta. Ökenråttor (Gerbil) Degu.
  • Kanin.
  • Tamiller.
  • Minigris.
  • Afrikansk pygméigelkott.
  • Häst.

Är det lagligt att äga en tvättbjörn i Sverige?

Inte tillåtet som husdjur – I England används den som husdjur, men i Sverige är de enda tillåtna rovdjur som får användas i hemmet iller, hund och katt, säger P-A Åhlén. År 2010 fångades två individer i Göteborgs hamn som sannolikt kom från ett fartyg.

Får man ha pingviner som husdjur i Sverige?

Förbjudna husdjur – Det finns också vissa djur som det inte finns lagförbud för men som är väldigt svåra att hålla, som pingviner. De kan inte leva naturligt i Sverige eftersom de är känsliga för pollen och luften här är fel för deras luftvägar, säger Helena Elofsson.

Är det lagligt att ha en räv som husdjur?

Det är inte tillåtet att hålla rovdjur som husdjur i Sverige. Du kan läsa mer om ovanliga husdjur på vår webbplats. Hej Humi! Det betyder att rovdjur inte kan hållas så som sällskapsdjur utan kräver större utrymmen mer som djurparksdjur och går även under de djurskyddsbestämmelserna.

Relaterade inlägg: