Hur funkar servitut?

Innehållsförteckning

Hur funkar servitut?

Hur funkar servitut?

Servitut är en rätt för en fastighet att använda en annan fastighets väg eller brunn med mera. Ett servitut är knutet till en viss fastighet, inte till en viss person. Servitutet gäller alltså oavsett vem som äger fastigheten. Ett servitut gäller i regel tills vidare och har inget slutdatum.

Hur blir man av med servitut?

Om du vill att en inskrivning av ett servitut eller en nyttjanderätt ska tas bort från fastighetsregistret ska du ansöka om dödning av inskrivningen. Ansökan ska göras av den som har rätten att använda en annan fastighet (rättighetshavaren).

Vad händer om man bryter mot servitut?

Servitutets utövning – Om någon bryter mot servitutet Servitut ger den härskande fastighetens ägare rätt att i visst hänseende nyttja eller på annat sätt ta i anspråk den tjänande fastigheten eller råda över dess användning.

Vad innebär förmån servitut?

Servitut är den vanligaste rättigheten. ... Ett servitut ger en fastighet (den härskande fastigheten) rätten att på visst sätt använda en annan fastighet (den tjänande fastigheten). Den härskande fastigheten har då förmån till servitutet och den tjänande fastigheten är belastad av servitutet.

Är ledningsrätt ett servitut?

Ledningsrätten kan i likhet med servitutet knytas till en fastighet. ... Oberoende av vilket så innebär ledningsrätten en rättighet för ledningshavaren att på visst särskilt vis nyttja den belastade fastigheten. Ledningsrätt kan bara upplåtas för de typer av ledningar som särskilt angivits i ledningsrättslagen.

Hur skriver man Servitutsavtal?

Det är endast krav på att den tjänande fastighetens ägare skriver under avtalet men båda parter får gärna skriva under. Det finns inget krav på att avtalsservitutet måste skrivas in i fastighetsregistret, men det kan vara bra om det ska gälla mot nya ägare och inte upphöra om ägaren överlåter fastigheten.

Hur skriver man ett servitut?

  • Hur skriver man ett servitut? Din ansökan om avtalsservitut skickar du till Lantmäteriet och den ska innehålla själva ansökan om inskrivning av servitutet, servitutsavtalet i original och gärna en skiss eller enkel karta som visar var rättigheten ligger.

Vad är två typer av servitut?

  • Två typer av servitut. Det finns två typer av servitut, avtalsservitut och officialservitut. Ett avtalsservitut bildas genom avtal mellan fastigheternas ägare, ett officialservitut bildas genom beslut från en myndighet. Hos Lantmäteriet sker det genom en lantmäteriförrättning. Ett avtalsservitut är ett så kallat formalavtal.

Vad kan servitut gälla?

  • Servitutet kan gällatillåtande rättigheter, som servitut för väg som ger rätten att köra på annans mark, eller servitut för avlopp så att du kan dra vatten- eller kraftledningar där, eller använda någons brunn. Servitutet kan även vara ett förbud mot att till exempel plantera träd som skymmer grannens sjöutsikt.

Relaterade inlägg: