Vad kan man importera till Sverige?

Innehållsförteckning

Vad kan man importera till Sverige?

Vad kan man importera till Sverige?

Exempel på sådana produkter är vapen, läkemedel, järn, stål, textilvaror, vissa livsmedel och pyrotekniska produkter. Mer information finns hos Tullverket. Innan du importerar en vara måste du fundera över vilket tullförfarande som du ska anmäla den till.

Vad måste förtullas?

Förtullning innebär att du meddelar Tullen vilken slags vara det är fråga om och betalar importskatterna, dvs. i allmänhet mervärdesskatt och tull, för varan. Varor ska vanligtvis förtullas (= tullklareras, inge tulldeklaration) när du importerar, beställer eller tar emot varor till Finland från ett område utanför EU.

Vad är importlicens?

Det finns två olika sorters importlicenser. Standardlicens behöver du för att få importera vissa varor. Med standardlicens betalar du den normala tullsatsen vid importen. Kvotlicenser ger dig rätt till en lägre tullsats och i vissa fall tullfri import.

Vad händer med varor som importeras?

När du importerar en vara ska du betala tull och andra avgifter i samband med att du deklarerar varan. Det finns också en möjlighet att betala avgifterna senare via tullräkning istället för i direkt anslutning till importtillfället. För det behöver du ansöka om betalningsanstånd hos Tullverket.

Hur ska man importera?

Import innebär att ett företag eller en privatperson tar in en vara till EU från ett land utanför EU. När varan har kommit till Sverige ska den deklareras, det gör företagaren eller privatpersonen genom att fylla i en importdeklaration. När en vara förs in från ett land inom EU räknas det som införsel.

Relaterade inlägg: