Får ofta hål i tänderna?

Innehållsförteckning

Får ofta hål i tänderna?

Får ofta hål i tänderna?

Vem får lättare hål i tänderna? Vissa personer får lätt karies och tandsten. Till exempel salivens sammansättning påverkar uppkomsten av karies. Även en graviditet, diabetes, vissa läkemedel och allmänna sjukdomar minskar salivutsöndringen, förändrar salivens sammansättning och främjar uppkomsten av hål.

Kan man få bort hål i tänderna?

Ibland kan karies försvinna genom att du borstar dina tänder extra noga med fluortandkräm och låter dem vila mellan måltiderna. Det kan också läka ut om tandläkaren behandlar tidig karies med fluor.

Hur snabbt kan man få hål i tänderna?

Själva processen kan vara långsam och ta upp till två år. När emaljen försvagats, skapas ett litet hålrum där plack eller karies kan ta sig in till tandbenet. Nu kommer nedbrytningen av tanden att gå snabbt, då bakterier och plack därefter kan nå in till pulpan.

Hur vanligt är det med hål i tänderna?

Totalt går det alltså runt cirka tre miljarder människor med obehandlad karies på jorden.

Måste man laga hål i tänderna?

Ett hål som inte lagas kan orsaka en inflammation och en infektion i tandnerven. Hålet blir då större och djupare. Det leder ofta till tandvärk och att tanden måste lagas eller ersättas.

Vad orsakar hål i tänderna?

När man äter och dricker olika saker som innehåller socker bildar bakterierna på tandytan en syra som kan ge hål i tänderna, karies. Fluor kan reparera ytliga kariesskador och förhindra att nya uppstår.

Kan man få bort hål i tänderna själv?

En liten skada kan t.o.m. läka ut av sig själv. Därför är det viktigt att man borstar tänderna extra noga, helst med fluortandkräm och använder tandtråd eller liknande.

Hur ser början på hål i tänderna ut?

Början på ett hål kan ses som en vit fläck eller rand på emaljen och en mörk fläck på roten. Ibland sitter skadan på dolda ytor av tanden. Sådana skador kan upptäckas med hjälp av undersökning med röntgen. Tidig karies känns inte, men när hålet blir djupare kan du känna ilningar eller isningar i tanden.

Hur snabbt bildas karies?

När du äter eller dricker något som innehåller socker omvandlar bakterierna det till skadliga syror. Dessa ger en sur miljö (lågt pH) som orsakar en uppluckring av tandens yta under cirka 30 minuter. Om du äter eller dricker sådant som innehåller socker för ofta riskerar du att en kariesskada uppstår.

Är det farligt med hål i tänderna?

När du får hål i en tand sker det ganska långsamt. Tandytan blir ojämn och porös och med tiden finns ett hål. Om inte hålet lagas tränger bakterierna allt längre in i tanden och kan nå rotkanalen och infektera pulpan, den innersta delen av tanden. Infektionen kan spridas ut i käkbenet och ge skador även där.

Relaterade inlägg: