Vad förhandlar man om i ett kollektivavtal?

Innehållsförteckning

Vad förhandlar man om i ett kollektivavtal?

Vad förhandlar man om i ett kollektivavtal?

Kollektivavtal är ett avtal mellan Kommunal (eller ett annat fackförbund) och en arbetsgivare. Avtalet styr löner och övriga anställningsvillkor för dig som arbetstagare. Kollektivavtalet styr vad som gäller på arbetsplatsen.

Varför vill ibland inte arbetsgivare använda kollektivavtal till sina arbetare?

Att företag väljer att inte ha kollektivavtal beror inte på att man vill ge sämre villkor till sina anställda. Det handlar istället om att kollektivavtalen ofta saknar tillräcklig flexibilitet. ... Vidare framgår att vissa branscher har mer problem än andra med kollektivavtal.

Har alla fackförbund kollektivavtal?

Så fungerar kollektivavtal En arbetsgivare som tecknar kollektivavtal i Sverige måste följa det gentemot alla anställda, inte enbart fackligt anslutna, men det är främst de fackligt anslutna som på demokratisk väg kan påverka innehållet i dem.

Hur förhandlas ett kollektivavtal fram?

I förhandlinarna av ett kollektivavtal förhandlar arbetstagarnas fackförbund och arbetgivarförbundet, som representerar företagen, om minimiarbetskraven i branschen som exempelvis lön och arbetstid. Fackförbundet kan även förhandla om dessa med ett enskilt företag.

Hur säger man upp ett kollektivavtal?

Lag (1994:1686). 29 § Är kollektivavtal på den ena sidan eller på båda sidor slutet av flera parter och kräves uppsägning för att avtalet skall upphöra att gälla, får part för egen del säga upp avtalet hos en eller flera parter på andra sidan. ... 30 § Uppsägning av kollektivavtal skall ske skriftligen.

Relaterade inlägg: