Vad får man göra och inte göra under ramadan?

Innehållsförteckning

Vad får man göra och inte göra under ramadan?

Vad får man göra och inte göra under ramadan?

Under 29 eller 30 dagar måste alla muslimer fasta, det vill säga avhålla sig från att äta, dricka, röka och ha sexuellt umgänge från gryning till solnedgång (Koranen 2:183-187).

Måste man be när man fastar?

Under ramadan är alla vuxna, friska muslimer skyldiga att, från gryning till skymning, avhålla sig från mat, dryck, rökning och sexuella relationer. Detta innebär att man inte heller kan ta perorala mediciner dagtid. När fastan bryts i solnedgången är det ofta mycket fest med god mat som är både söt och fet.

Får man pussas under fastan?

Frågan är huruvida pussen väcker ens begär. Om den gör det är det ogillat. Om den inte gör det är det inte ogillat, men det är bäst att undvika det. Det är oväsentligt huruvida pussen är på kinden eller munnen, och så vidare.

Kan man ha samlag när man fastar?

Om fastan brutits genom samlag är man ålagd att ta igen den dagen och fasta två månader i sträck, utöver ramadan. Avbryter man följden utan giltig orsak, såsom sjukdom eller att dagen sammanträffar med Eid-ul-adha, så måste man börja om fasteperioden från början.

Hur fastar man under ramadan?

Under Ramadan fastar de muslimer som deltar från soluppgång till solnedgång, de varken äter eller dricker. Att fasta är ett sätt att helt hänge sig åt sin tro och till guden Allah. För de allra flesta handlar Ramadan om att ge tid åt reflektion, att be och att dela goda måltider med sina nära och kära.

När kan man ta igen fastan?

När börjar eid? Ramadan och fastan avslutas med högtiden och festen eid al-fitr som börjar dagen efter fastemånadens slut. 2021 inträffar den på kvällen 12 maj och håller på i minst ett dygn. Eid bryter fastan bryts och familjer och vänner firar i tre dagar.

Relaterade inlägg: