Hur mycket får en personlig assistent jobba?

Innehållsförteckning

Hur mycket får en personlig assistent jobba?

Hur mycket får en personlig assistent jobba?

För assistenter som är anställda hos egna arbetsgivare som inte har kollektivavtal gäller Lagen om arbetstid m.m i husligt arbete, med en arbetstid på 40 tim/vecka inklusive jourtid/väntetid.

Hur mycket betalas ut i assistansersättning?

Hur mycket kan jag få i assistansersättning? Ersättningen är 315 kronor för varje assistanstimme. Det finns möjlighet att ansöka om högre ersättning om man kan visa att man har högre kostnader. Den högsta ersättningen är 352,80 kronor per timme.

Vad gör personliga assistenter?

Personlig assistans innebär att ett antal personer hjälper dig med sådant som du inte kan göra själv. Assistenterna hjälper dig med det som kallas grundläggande behov. Det kan vara att du behöver hjälp med att tvätta dig, äta, klä av dig och klä på dig, andas och gå på toaletten.

Vad gör en pa?

Det kan till exempel gälla mat, att sköta hygien och att sköta hemmet. Men det kan också handla om att hjälpa en brukare att vara förälder och att sköta sitt arbete. Assistenten hjälper också brukaren att kunna ägna sig åt sina fritidsintressen, vara med i olika föreningsaktiviteter eller att studera.

Hur mycket ska en personlig assistent tjäna?

Grundmånadslönen i privat sektor är 24 200 kr för kvinnor och 24 400 kr för män. I kommunal sektor har kvinnor tvärtom en högre månadslön på 24 900 jämfört med männens 23 900 kr.

Vad får man inte göra som personlig assistent?

Helena Karnström menar också att det egentligen inte finns några gränser för vad en assistent kan göra. - I princip finns inga gränser men det går samtidigt inte att kräva saker som är brottsliga eller där assistenten kan skada sig fysiskt eller psykiskt.

Vad får assistansersättning användas till?

Endast lönekostnader till assistenter, ej administrativ personal. Kostnader för att administrera assistansen. Det kan till exempel handla om kostnader för köp av administrativ hjälp, inventarier, resor, revision, företagsförsäkringar samt kostnader till arbetsgivar- och branschorganisation eller liknande.

Var jobbar en personlig assistent?

Var arbetar jag som personlig assistent? Du arbetar med assistansanvändaren där han eller hon är. Det kan vara t ex personens hem, i skolan eller på en daglig verksamhet. Du kan också arbeta vid fritidsaktiviteter och resor.

Relaterade inlägg: