Vad får man inte göra när man har epilepsi?

Innehållsförteckning

Vad får man inte göra när man har epilepsi?

Vad får man inte göra när man har epilepsi?

Det finns också några saker som du inte bör göra:

  • Stoppa inte in något i munnen på den som har ett epileptiskt anfall. Det kan skada tänder och försvåra andningen.
  • Försök inte hålla emot om en arm eller ett ben på den som har epilepsi rycker i kramp under anfallet.

Vad kan vara orsaken till epilepsi?

Epilepsi kan orsakas av bland annat medfödda skador och sjukdomar, skallskador, hjärntumörer eller att du tidigare har haft en stroke. För ungefär hälften av alla som får epilepsi kan läkarna inte hitta någon orsak.

Hur påverkar stress epilepsi?

Under perioder av stress och påfrestning kan risk för epilepsianfall öka, framför allt hos personer med kognitiva svårigheter, och arbetsförmågan bli nedsatt.

Vad ska man tänka på när man har epilepsi?

Alla människor behöver prioritera sina vardagsaktiviteter. Men vid en neurologisk sjukdom som epilepsi, räcker energin inte till på samma sätt som tidigare. Behovet av prioriteringar och val av aktiviteter blir ännu tydligare. Det kan vara bra att tänka igenom vilka aktiviteter som betyder mest för dig.

Vad kan man jobba med om man har epilepsi?

De flesta som får epilepsi blir anfallsfria av medicineringen och kan fortsätta arbeta utan några större problem. Andra kan ha återkommande anfall, svåra biverkningar av medicineringen eller andra sjukdomar i bakgrunden som påverkar arbetsförmågan.

Måste man medicinera epilepsi?

Läkemedel för att bryta anfall. Oftast går ett anfall över av sig själv inom några minuter. Men om anfallet inte går över är det viktigt att så snabbt som möjligt bryta det. Då behövs ett läkemedel som verkar mycket snabbt.

Kan epilepsi utlösas av stress?

Vad som utlöser anfallen varierar från person till person. Många upplever att de i vissa situationer löper större risk för anfall. Exempel på sådana situationer är sömnbrist, stress eller efter en stressad situation. För ett fåtal personer kan blinkande ljus utlösa anfall.

Vad är behandling vid epilepsi?

  • Behandlingen vid epilepsi består i första hand av läkemedel, så kallade antiepileptika. Dessa läkemedel är förebyggande och minskar risken för anfall så länge du tar dem. Läkemedlen måste tas regelbundet, ibland flera gånger per dag. Behandling vid ett pågående anfall.

Kan hjärnan vara överaktiv om du har epilepsi?

  • Hjärnans nervceller är överaktiva om du har epilepsi. Det kan orsaka olika typer av anfall. Mellan anfallen finns inget som visar att du är sjuk. Du behöver oftast läkemedel för att förebygga anfall om du har epilepsi.

Vad är epileptiska anfall?

  • Hur anfallen blir beror på vilken del av hjärnan som är påverkad. Därför indelas epileptiska anfall i två huvudtyper: Generaliserade anfall, då stora delar av hjärnan är inblandade från anfallets start. Fokala anfall, som startar i en begränsad del av hjärnan.

Relaterade inlägg: