Vad ska man tänka på när man bleker tänderna?

Innehållsförteckning

Vad ska man tänka på när man bleker tänderna?

Vad ska man tänka på när man bleker tänderna?

Den närmaste tiden efter behandlingen är det viktigt att du undviker tobak, kaffe, te, vin och annat som kan missfärga tänderna. Tänk också på att blekning av tänder kan leda till att tänderna kan bli extra känsliga för värme och kyla. Det går normalt över efter en tid.

Kan man dricka kaffe när man bleker tänderna?

Undvik sådant som kan ge fläckar på tänderna, speciellt den första tiden efter blekningen. Tandytan kan missfärgas av exempelvis tobak, viss sorts mat (tex. blåbär och morötter) och dryck (tex. kaffe, te och rött vin).

Får man äta innan tandblekning?

Om man precis har blekt tänderna är det viktigt att inte äta eller dricka mat som har starka färger. Därför har Tastelines dietist tagit fram vita tips och recept som håller dina tänder fina. Direkt efter en tandblekning är det vit mat som gäller.

Får man dricka te efter tandblekning?

Att tänka på efter behandling Undvik färgad mat och dryck i tre dygn då blekningsprocessen fortsätter, exempelvis kaffe, te, Coca Cola, soya, tomatsåser, rödbetor, curry, choklad, färgad tandkräm m.m. Undvik även tobak och rödvin. Drick mycket vatten för att snabbt återställa balansen i tänderna.

Är det bra med tandblekning?

Tandblekning kan leda till vissa skador om man inte är försiktig. - Det är inte helt skonsamt med tandblekning. Ilningar är relativt vanligt, men det brukar gå över efter några dagar. Det finns dessutom risk för inflammation i tanden, men det är ovanligt.

Kan alla tänder blekas?

Nästan alla tänder går att bleka. En blekning kan utföras antingen hos tandläkaren eller hemma av patienten själv. Det viktiga är att en tandläkare först undersöker och bestämmer vilken typ av material som ska användas och hur länge behandlingen ska ske.

Hur påverkar kaffe tänderna?

Det finns helt enkelt inga bevis för att kaffe skulle vara skadligt för tänderna, men däremot många som visar att en kopp kaffe om dagen får tänderna att må bra. Att det minskar besvären med plack är utmärkt, eftersom plack förr eller senare leder till tandsten, som i sig markant ökar risken för karies.

Får man tandsten av kaffe?

Symtom. Den första typen av tandsten som bildas ovanför tandköttskanten är först grynig och porös och har vanligen en vit, kritaktig färg. När den sedan hårdnar kan den en mörkare färg på grund av till exempel rökning, kaffe, te och vin.

Får man äta choklad efter tandblekning?

Efter man har genomgått en tandblekningsbehandling brukar man få rådet att undvika starkt färgad mat. Anledningen är att man de 3 första dygnen är mer mottaglig för missfärgningar. Därför bör man helst försöka hålla sig till så ofärgad mat som möjligt efter tandblekningen dessa dagar.

Vad är färgstark mat?

Mat och dryck. Färgstark mat, som till exempel blåbär, rödvin, curry och rödbetor. ... Både rött och vitt vin innehåller syra som påverkar tandens yta och gör den mer mottaglig för missfärgningar. Därför kan vin tillsammans med färgstark mat förstärka effekten av missfärgningar.

Relaterade inlägg: