Vad kan man äta när man har fått tandställning?

Innehållsförteckning

Vad kan man äta när man har fått tandställning?

Vad kan man äta när man har fått tandställning?

Har man tandställning kan man äta nästan vad som helst. Det man ska undvika är hårt och segt godis som kola, karameller och liknande. Man ska också vara försiktig med råa rotfrukter som exempelvis morötter och hårda gröna äpplen. När man äter dessa ska man inte bita av utan skära i mindre bitar.

Kan man äta tuggummi med tandställning?

Det kan bildas bakterier och karies runt din tandställning, därför gäller det att du är extra noggrann med din munhygien. Du behöver dessutom tänka extra noga på hur och vad du äter. Skär gärna maten i bitar innan du stoppar den i munnen samt undvik tuggummi och hårda eller sega saker, som till exempel kola och knäck.

Kan man äta godis när man har tandställning?

Tandställningen tål det mesta som du äter, men du behöver vara lite mer försiktig när du tuggar. Vissa sega och hårda saker som karameller och kola bör du ändå avstå ifrån.

Hur tar man bort tandställning?

Tandläkaren använder en tång för att ta bort alla fästen, skrapar och rengör tänderna från lim och gör en form för din nya uttagbara retentionstandställning. Hur kommer mina tänder att se ut? Hur dina tänder kommer att se ut beror helt på hur väl du tog hand om dem medan du bar tandställning.

Hur spänner man en tandställning?

Det kan till exempel göras med hjälp av små gummiband eller metallfjädrar som fästs i tandställningen. Du får regelbundet gå till tandläkaren för att spänna metallbågarna. Då kan det kännas lite ömt i tänderna.

Kan man använda eltandborste på tandställning?

Matrester och beläggningar fastnar lättare när man har tandställning. Det är därför mycket viktigt med noggrann tandborstning. Det går bra att borsta med en vanlig tandborste eller eltandborste och fluortandkräm. ...

Kan man hångla med nån som har tandställning?

Det går jättebra att kyssas med tandställning eller piercing.

Hur länge ska man ha skena efter tandställning?

Eftertandställningen är en plastskena och/eller en fastlimmad metalltråd. Efter en till två månader kontrolleras den hos oss, och sedan blir du kallad ett par gånger om året för kontroll. Hur länge du behöver använda eftertandställningen beror på vilken behandlingstyp du har genomgått och hur läget var från början.

Relaterade inlägg: