Vad kan man äta innan koloskopi?

Innehållsförteckning

Vad kan man äta innan koloskopi?

Vad kan man äta innan koloskopi?

Du skall undvika fullkorn och frön samt svårsmält mat såsom svamp, sparris, lök, paprika och majs samt frukter, bär och grönsaker med skal och kärnor som är svåra att ta bort såsom kiwi, hallon och tomat. Mat som går bra att äta är kött, fisk, fågel, ägg, vitt ris, vitt bröd och mejeriprodukter.

Vad är Rektoskopi undersökning?

Rektoskopi är en undersökning som används för att utreda symtom och tillstånd i ändtarmen. Tillstånd i ändtarm kan till exempel vara inflammatorisk tarmsjukdom, polyper eller tumörer. Rektoskopi kan göras inom primärvården, på akutmottagningar och på specialistmottagningar. Rektoskopi utförs av läkare.

När ska man ta KLYX?

Klyx används vid tillfällig förstoppning i ändtarmen, vid rengöring av ändtarmen före undersökning (rektoskopering), före röntgenundersökning av bäckenregionen samt före förlossning.

Varför görs undersökningen Rektoskopi vård?

Rektoskopi är en undersökning. Läkaren undersöker ändtarmen med ett rektoskop. Det är ett ihåligt plaströr som förs in genom ändtarmsöppningen. Undersökningen kan till exempel visa om du har en inflammation, sår eller tumörer.

Hur undersöker man tarmarna?

Koloskopi är en undersökning för att titta på insidan av tjocktarmen. Instrumentet som läkaren använder kallas koloskop. Undersökningen kan visa om du har sår eller inflammationer på tarmen. Koloskopi görs vid misstänkt kolorektalcancer, det vill säga cancer i tjocktarmen eller ändtarmen.

Relaterade inlägg: