Varför får barn svinkoppor?

Innehållsförteckning

Varför får barn svinkoppor?

Varför får barn svinkoppor?

Orsaker till svinkoppor Infektionen orsakas av bakterier av arterna stafylokocker eller streptokocker som tränger in i sår i huden så att det blir en inflammation. Svinkoppor är ofarligt men mycket smittsamt, och därför är det viktigt med god handhygien så att andra inte smittas.

Varför får jag svinkoppor hela tiden?

Svinkoppor orsakas av grupp A streptokocker (ovanligare) och staphylokockus aureus (vanligast). MRSA är ovanligt som orsak till svinkoppor. Svinkoppor läker vanligtvis spontant, men först efter 2-3 veckor. Smittspridning och reinfektion blir därför ett problem.

När slutar svinkoppor att smitta?

Svinkoppor är inte farliga, men smittar vid hudkontakt. Därför är det särskilt vanligt bland barn som smittar varandra när de leker. Barn bör hållas hemma från skola och dagis tills kopporna har torkat ut och sårskorporna fallit av. Kopporna smittar så länge det finns sår som inte har läkt.

Hur vanligt är det att vuxna smittas av svinkoppor?

Svinkoppor är inte lika vanligt hos vuxna som hos barn, eftersom smittorisken inte är lika stor. Om du är smittad, bör du undvika fysisk kontakt, eftersom svinkoppor sprids genom beröring. Du bör även undvika bad och matlagning tillsammans med andra när såren eller utslagen är fuktiga.

Hur förebygga svinkoppor?

Det finns flera saker du som förälder kan göra för att både lindra besvären och förebygga att barnet smittar andra.

  1. Tvätta svinkopporna noggrant. ...
  2. Vid behov, använd receptfria läkemedel på såren (till exempel Microcid)
  3. Tvätta händerna noggrant och försök undvika direktkontakt med såren.
  4. Använd engångshanddukar.

Kan jag jobba om mitt barn har svinkoppor?

Barn i förskoleåldern bör stanna hemma tills såren ser helt torra ut. Äldre barn som förstår att det är viktigt att vara noggrann med att tvätta händerna, kan vara i skolan.

Hur lång tid kan man ha svinkoppor?

Den stryks på två gånger dagligen i fem dagar. Om ditt barn har utbredda hudförändringar och/ eller svinkoppor som förvärrats kraftigt kan det ibland även bli aktuellt med antibiotika i flyt ande form eller i tablettform. Det är inte bra att ta antibiotika i onödan då de nyttiga bakterierna man bär på slås ut.

Varför får man stafylokocker?

Vi får en allt äldre befolkning och därmed ökad sjuklighet. Risken att drabbas av bakterier i blodet med stafylokocker ökar vid ingrepp där främmande material opereras in eller andra kirurgiska ingrepp samt av mediciner som sätter ner immunförsvaret.

Är svinkoppor återkommande?

Då bör du söka vård. Om du har svinkoppor med allmänpåverkan och hög feber bör du kontakta sjukvården. Det gäller även vid täta, återkommande smittotillfällen.

Kan man få svinkoppor som vuxen?

De vanligaste bakterierna vid en infektion är streptokocker och stafylokocker. Det är vanligast att barn får svinkoppor, men det går att få svinkoppor i alla åldrar.

Relaterade inlägg: