Varför gör man en bouppteckning?

Innehållsförteckning

Varför gör man en bouppteckning?

Varför gör man en bouppteckning?

Bouppteckningen är dödsboets legitimationshandling och visar vem som har rätt att företräda dödsboet. Registrerad bouppteckning behövs ofta för att banker ska tillåta uttag från den avlidna personens konto eller era gemensamma konton.

När upphör ett dödsbo?

  • Samma dag som en person dör övergår det som personen ägde, avtal och skulder till ett dödsbo. Ett dödsbo upphör när arvskiftet är klart, det vill säga när den dödas eventuella tillgångar har delats upp mellan arvingarna.

Hur ska man skriva ut vårdnadsintyg till dödsboet?

  • Vårdnadsintyg för att sköta post och försändelser till dödsboet. Om någon utomstående ska kunna hämta ut försändelser, brev och paket till dödsboet, behöver begravningsbyrån skriva ut ett vårdnadsintyg. Vårdnadsintyg ska vara undertecknat och förvaras hos postombudet, som tar hand om försändelser till dödsboets adress.

Hur ska man hämta ut försändelser till dödsboet?

  • Om någon utomstående ska kunna hämta ut försändelser, brev och paket till dödsboet, behöver begravningsbyrån skriva ut ett vårdnadsintyg. Vårdnadsintyg ska vara undertecknat och förvaras hos postombudet, som tar hand om försändelser till dödsboets adress.

Vad behöver du för att sköta dödsbon?

  • Dödsbodelägare behöver sköta dödsboet, räkningar, post avtal, försäkring, ... Den som sköter dödsboet behöver en skriftlig fullmakt från alla delägare i dödsboet. Du kan ladda ner och skriva ut Efterlevandeguidens PDF-mall för skriftlig fullmakt för dödsbon.

Relaterade inlägg: