Vilka är riksdagens kontrollmakt?

Innehållsförteckning

Vilka är riksdagens kontrollmakt?

Vilka är riksdagens kontrollmakt?

Till riksdagen hör två myndigheter som har till uppgift att granska den offentliga förvaltningen: Riksdagens ombudsmän (JO) och Riksrevisionen (RR). Både ombudsmän och riksre visorer utses av riksdagen. JO granskar om myndigheter, domstolar och enskilda tjänstemän följer lagar och förordningar.

Vad gör en talman i riksdagen?

Talmannen leder riksdagens arbete i samråd med gruppledarna och med stöd av Riksdagsförvaltningen. En viktig uppgift för talmannen är att leda förhandlingarna vid ett regeringsskifte och lägga fram förslag till ny statsminister.

Vilka kan bli statsminister?

Ett statsråd (inklusive statsminister) måste vara svensk medborgare och får inte ha uppdrag eller utöva verksamhet som kan rubba dennes förtroende.

Vilka är riksdagens fem huvuduppgifter?

  • Beslutar om lagar. En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om lagar. ...
  • Beslutar om statens budget. Riksdagen beslutar om statens utgifter och inkomster i statens budget. ...
  • Kontrollerar regeringen. Riksdagen kontrollerar på flera sätt hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete. ...
  • Arbetar med EU-frågor.

Vad gör vice talman?

Talmannen och de vice talmännen träffas regelbundet för att diskutera frågor som rör hur riksdagens arbete ska ledas. De vice talmännen kan i talmannens ställe leda riksdagens arbete och kammarens sammanträden. De representerar även riksdagen i olika sammanhang.

Vilka är talman i riksdagen?

Andreas NorlénSverige / Talman Talmansämbetet är det högsta ämbete som en person kan väljas till i Sverige. Talmannen är i rang efter statschefen (konungen) men före statsministern, och kan inte avsättas genom riksdagsbeslut under tiden fram till nästa riksdagsval. Nuvarande talman är Andreas Norlén, som tillträdde efter riksdagsvalet 2018.

Relaterade inlägg: