Hur påverkas vinden av hinder?

Innehållsförteckning

Hur påverkas vinden av hinder?

Hur påverkas vinden av hinder?

Ju högre upp i luften man kommer desto mer ökar vindhastigheten. ... När vinden stöter på ett hinder minskar i regel vindhastigheten eftersom den bromsas av turbulensen som uppstår. Backar påverkar också vinden. Uppför en lätt sluttande backe komprimeras luften och vinden accelererar då till en viss höjd över backen.

Vilka vindar är varma?

Det innebär att fuktiga, varma vindar blåser in från Indiska oceanen. Denna vind kallas sydvästmonsunen och ger stora regnmängder, upp till 2000 millimeter på 3-4 månader. När vintern närmar sig och kontinenten blir kallare än havet, uppstår det motsatta förhållandet.

Vad gör ett lågtryck?

Ett normalt lågtryck i Sverige uppstår när varm luft möter kall luft. Luften blandas och den varma luften stiger uppåt. För att ersätta tomrummet vid marken, efter den luft som stiger, blåser kall luft in från sidorna i lågtrycket. Lågtrycken i Sverige kommer ofta in från Atlanten.

Hur påverkar Markfriktion vindhastigheten?

Eftersom vinden varierar med höjden anges samtidigt för vilken höjd över marken isoventerna gäller (se figur 1.1). På hög höjd påverkas vinden inte av markfriktionen.

Vilken vindriktning är kallast?

Under exempelvis en kall vinter är det mycket vanligt med vindar från nord och nordost. Även under andra årstider förekommer långa perioder med andra vindriktningar än den förhärskande. På den sydöstra sidan av Sverige är dock inte de västliga vindarna lika vanliga som på västkusten.

Vad finns det för olika vindar?

  • Sefir.
  • Sjöbris.
  • Sirocco.
  • Termik.
  • Termisk vind.
  • Tromb.
  • Tropisk cyklon beträffande hurricane, tornado, Taifun.
  • Vindkraft.

Vad händer när lågtryck och högtryck möts?

Rörliga högtryck uppträder i anslutning till de vandrande lågtrycken. När luft styrs nedåt och sammanpressas, värms den upp och molnen löser ofta upp sig. Högtryck håller undan molnområden och medför oftast övervägande klart väder på sommaren, då temperaturen vanligen är högre till skillnad från vintertid.

Hur rör sig luften i ett lågtryck?

Mellan ett högtryck och ett lågtryck finns en tryckkraft som strävar efter att utjämna tryckskillnaden. ... Av detta framgår att luften rör sig medurs runt ett högtryck och moturs runt ett lågtryck. På södra halvklotet är situationen den omvända.

Relaterade inlägg: