Vad har Överladdningsaggregatet för uppgift?

Innehållsförteckning

Vad har Överladdningsaggregatet för uppgift?

Vad har Överladdningsaggregatet för uppgift?

En kompressor "stjäl" en viss energi från motorn, som annars hade kunnat förmedlas ut till drivhjulen, medan en turbo återanvänder energi i avgaserna som annars gått till spillo i avgassystemet. Benämningen på aggregatet är egentligen överladdningsaggregat. Ordet turbo är latin och betyder virvel.

Vad är turboladdare?

Turboladdare har funnits i många år och har blivit branschstandard för de flesta skogsmaskiner. Mängden utsläpp på motorns varma sida styr turboturbinens hastighet. När hastigheten ökar tvingas en större mängd luft in i motorn och fler hästkrafter produceras. ... Turboladdares hastigheter kan överstiga 100 000 rpm.

Vad har turbon för huvuduppgift?

En turbo monterar man på en bils motor för att öka motorns effekt. Det är ett sätt att efterlikna kraften hos en större motorstorlek utan att för den skull behöva byta motor.

Vad har laddluftkylaren för funktion?

Därför passerar luften genom en så kallad intercooler eller "laddluftkylare", denna sitter monterad mellan turbons kompressordel och motorns insugs del. Dess uppgift är att sänka temperaturen på insugsluften vilket i sin tur motverkar spickbildningar och höjer motorns verkningsgrad.

Vad gör en turbo?

Turboaggregatet drivs av hastigheten och trycket i avgaserna som lämnar förbränningsrummet. ... En kompressor "stjäl" en viss energi från motorn, som annars hade kunnat förmedlas ut till drivhjulen, medan en turbo återanvänder energi i avgaserna som annars gått till spillo i avgassystemet.

Hur är en turbo uppbyggd?

Hur fungerar en turbo? ... Den energi som inte fullt ut kunnat tillvaratas i förbränningsrummet driver ett turbinhjul som via en gemensam axel driver ett kompressorhjul i andra änden av turbon. Kompressorhjulet komprimerar den inkommande luften genom att "trycka" in luften i förbränningsrummet.

Relaterade inlägg: