Vad är goda matvanor?

Innehållsförteckning

Vad är goda matvanor?

Vad är goda matvanor?

Livsmedelsverkets rekommendationer om vad vi bör äta utgår från de nordiska näringsrekommendationerna. ... Att äta frukt och grönsaker fem gånger per dag eller oftare bedöms vara markör för goda kostvanor medan att äta frukt eller grönt mindre än 1,3 gånger per dag bedöms vara en markör för dåliga kostvanor.

Varför är det viktigt att äta bra mat?

Du behöver äta för att kroppen ska funka, för att du ska kunna röra på dig och hålla dig frisk. Du behöver också mat för att kunna tänka, koncentrera dig och lära dig saker. Utan energi och näring kan till exempel inte hjärtat, hjärnan, tarmarna och lungorna fungera.

Vad är bra mat för äldre?

Ät gärna grönsaker, rotfrukter, frukt och bär eftersom det ger dig kostfiber, vitaminer och mineraler. Låt grönsaker finnas med vid varje huvudmåltid. Lagom mängd frukt är 2–3 frukter per dag. Fett behövs som energikälla och för att det ger din kropp viktiga fettsyror och vitaminer.

Vilken mat har mest järn?

Järn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blodpudding. Det finns även i kött, ägg och skaldjur. I vegetabiliska livsmedel finns järn i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter. Jämfört med många andra näringsämnen är kroppens upptag av järn lågt.

Relaterade inlägg: