Varför behövs glimtändare?

Innehållsförteckning

Varför behövs glimtändare?

Varför behövs glimtändare?

En glimtändare är en komponent som tillsammans med en spole (drossel) används för att tända lysrör. ... När strömmen genom spolen bryts induceras spänning som förhoppningsvis är tillräckligt hög för att kunna tända lysröret.

Måste man ha glimtändare?

Glimtändaren är ett litet proppliknande föremål som sitter i lysrörsarmaturen. Den är nödvändig vid tändningen av lysröret. ... I en armatur med elektroniskt driftdon behövs ingen glimtändare. Lysrör och glimtändare bör man byta samtidigt eftersom de troligen suttit där lika länge.

Varför funkar inte nya lysrör?

Så ett lysrör som inte vill tända sig ordentligt är antingen trasigt själv, eller så är det glimtändaren. Ett lysrör som lyser upp och smäller till får antagligen för mycket "ström" och då är det troligen reaktorn.

Vad för glimtändare?

Välj rätt glimtändare

  • Standard Glimtändare. Funktionella och lågt inköpspris. ...
  • Säkerhetsglimtändare. Eliminerar brandrisken genom att släcka blinkande lysrör. ...
  • Elektroniska Glimtändare. Eliminerar brandrisken genom att släcka blinkande lysrör. ...
  • Glimtändare för LED-Lysrör.

Hur vet man vilken glimtändare man ska ha?

Är det ett lysrör så ska glimtändaren vara en "singel" och ha ett effektintervall som omfattar lysrörets effekt. Är det flera lysrör beror det på om lysrören sitter i serie med varandra eller på var sin slinga på reaktorn (drosseln/metallklumpen), det brukar även stå på reaktorn om det ska vara singel eller serie.

Har Glimtändare?

En lysrörsarmatur består av en reaktor (en spole med järnkärna som är till för att begränsa strömmen innan röret tänts, en glimtändare (innehåller en liten bimetallbrytare och en kondensator) och själva lysröret. Röret har i vardera änden en elektrod med två anslutningspinnar.

Hur vet man om ett lysrör är trasig?

Trasiga lysrör brukar bli lite svarta mot ändarna, även gamla lysrör brukar visa detta trots att dom fortfarande fungerar dock. Tidigare råd om att köpa nya glimtändare (om din ramp har det) är bra, hjälper inte det så börja med ett nytt rör för som anjso sa så kan båda slockna även om det bara är ett som är trasigt.

Får inte loss glimtändare?

Glimtändaren skruvar du loss genom att vrida den motsols, åt vänster. Nu är det dags att skruva ur själva lysröret. Det gör du genom att försiktigt vrida röret ett kvarts varv i sitt fäste. När du har vridit det i rätt läge ska det gå att dra ut röret utan att ta i.

Varför byta glimtändare?

Glimtändare – När du byter lysrör så ska du även byta glimtändaren. I varje lamparmatur där det sitter ett lysrör sitter det även en eller två glimtändare bredvid. Det ser ut som en vit cylinderformad propp och den behövs för att det ska gå att tända lysröret. Den har ungefär lika lång livslängd som lysröret.

Relaterade inlägg: