Vad är en vanlig ljuskälla i en laser?

Innehållsförteckning

Vad är en vanlig ljuskälla i en laser?

Vad är en vanlig ljuskälla i en laser?

Order LASER är en akronym, tagit från engelskans ”Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation. ” Laser är en ljuskälla som avger ytterst rent ljus. Med rent ljus menas här att ljuset har en enda våglängd.

Hur är en laser uppbyggd?

LASER är en akronym och står för "Ljusförstärkning genom stimulerad strålning". I enkla termer: Ljuspartiklar (fotoner) upphetsas med strömavgivande energi i form av ljus. Detta ljus är buntat i en stråle. Således bildas laserstrålen.

Vad kan man använda en laser till?

Laser har många olika användningsområden. Strålningen används bland annat för att bearbeta material och mäta avstånd, vid medicinska behandlingar och i laserpekare.

Vad är typiskt för laser?

Laser är en teknik som genom stimulerad emission och ett mediummaterial (ofta ädelsten eller ädelgas) skapar ljusstrålar som är enfärgade (monokroma), koherenta (ljusvågorna är i fas), har en riktning och har stark intensitet.

Vad är speciellt med laser?

En laser sänder ut ljus i ett begränsat våglängdsintervall, medan till exempel en glödlampa i huvudsak sänder ut svartkroppsstrålning över hela spektret av våglängder. En laser har också liten divergens av det utsända ljuset, eftersom de vägar som ljuset kan komma ut ur lasern begränsas av kaviteten.

Vad är laser fysik?

Till skillnad från andra ljuskällor sprids inte ljuset ut så mycket och blir inte svagare med avståndet. Istället är laserljus en tät, smal stråle, som kan färdas långa sträckor. Laserstrålens vågor är parallella – man säger att strålen är kollimerad. Ljuset från en laser har en enda färg.

Relaterade inlägg: