Vad kan vi få för sjukdomar i lungorna?

Innehållsförteckning

Vad kan vi få för sjukdomar i lungorna?

Vad kan vi få för sjukdomar i lungorna?

Både virus och bakterier kan orsaka inflammationer och infektioner i lungorna och luftrören. Här kan du läsa mer om bland annat luftrörskatarr, lunginflammation och RS-virus.

Var i lungorna?

Lungsäcksinflammation innebär att hinnorna kring lungsäcken har blivit inflammerade. Då gör det ont när du andas och du kan bli andfådd. Lungsäcksinflammation går oftast över helt med behandling. Vilken behandling du får beror på vad som orsakat sjukdomen.

Vilka infektioner finns det i luftvägarna?

Det finns två typer av infektioner i luftvägarna. Övre och nedre luftvägsinfektion. En övre luftvägsinfektion är infektioner i öron, näsa, hals och bihålor. En vanlig förkylning helt enkelt.

Vad är lungorna bra för?

Dina lungor sköter gasutbytet i organismen genom att ta upp syrgas från luften till blodet, och koldioxid från blodet till luften. Lungvävnaden är uppbyggd så att den skapar största möjliga kontaktyta för gasutbytet mellan luft och blod.

Vad är infektion i lungorna?

Lunginflammation är när du har fått en inflammation i din ena eller båda dina lungor. Det händer också att bara så små delar av lungan blir inflammerad. Lunginflammation kan orsakas av både bakterier och virus. Men den vanligaste orsaken är bakterier och då behandlas du med antibiotika.

Relaterade inlägg: