Vad betyder Jämtlands Landskapsvapen?

Innehållsförteckning

Vad betyder Jämtlands Landskapsvapen?

Vad betyder Jämtlands Landskapsvapen?

På vapnet finns en gående älg med en lyftande falk på ryggen. Framför älgen står en upprest hund. Älgen symboliserar Jämtland. Hunden och falken symboliserar Danmark-Norge och Sverige som kämpade om herraväldet över landskapet under den period i Jämtlands historia som benämns krigstiden.

Vad representerar Jämtland?

Historiskt, socialt och politiskt har Jämtland utgjort ett undantagsområde mellan Norge å ena sidan och Sverige å den andra, något som symboliseras i landskapsvapnet där älgen (Jämtland) attackeras från väster av en hund (Norge) och från öster av en falk (Sverige).

Hur ser Jämtlands Landskapsvapen ut?

Jämtlands landskapsvapen är enligt blasoneringen: I blått fält en gående älg av silver med en lyftande falk på ryggen och i posten åtföljd av en vänstervänd upprest hund, båda av guld. Vapnet kröns i likhet med alla landskapsvapen av en hertiglig krona.

Vad heter Lapplands landskapsvapen?

Lapplands vapen visar en så kallad vildman, som var en känd mytologisk figur under renässansen. Vildmannen var något av en nordisk Herkules, en figur som utstrålade styrka. Denna heraldiska figur förekom i flera vapenkompositioner vid denna tid, bland annat som sköldhållare till såväl det danska som svenska riksvapnet.

Vilket är Härjedalens landskapsdjur?

Härjedalens landskapsdjur är brunbjörn.

Relaterade inlägg: