Hur påverkades Tyskland av nederlaget vid Stalingrad?

Innehållsförteckning

Hur påverkades Tyskland av nederlaget vid Stalingrad?

Hur påverkades Tyskland av nederlaget vid Stalingrad?

Slaget om Stalingrad utkämpades 1942-1943, i och omkring den ryska staden Stalingrad (numera Volgograd), mellan den tidigare så framgångsrika tyska armén (inkl. bundsförvanter) och den sovjetiska Röda armén. Slaget vanns av Sovjetunionen och resulterade i att tyskarna tvingades inleda en reträtt på östfronten.

Vilka länder tog Tyskland över under andra världskriget?

Polen, Danmark, Norge, Luxemburg, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Tjeckoslovakien, Grekland och Jugoslavien hade besegrats av axelmakterna. Till sjöss hade den tyska flottan (Kriegsmarine) övertaget med en stor mängd sänkt handelstonnage. Sovjetunionen, USA och Japan stod fortfarande utanför kriget.

Vilka motiv hade Tyskland till att starta kriget på östfronten mot Sovjet?

Erövringen av Sovjetunionen, skapandet av lebensraum (livsrum) för Tysklands befolkning och kommunismens "förintelse" hade länge varit en av hörnstenarna i Adolf Hitlers program. Enligt Hitlers syn på världen var kommunismen, efter judarna, det största hotet mot tyska folkets överlevnad.

Vad hände efter slaget vid Stalingrad?

Slaget om Stalingrad varade i drygt sex månader. Den ryska segern var en av de stora vändpunkterna under andra världskriget och efter slaget vid Stalingrad förlorade Tyskland initiativet på östfronten.

Vilka länder var inte med i andra världskriget?

Många europeiska länder blev anfallna av tyska trupper, medan andra allierade sig med Tyskland. Endast ett fåtal stater i Europa var neutrala. Det var Sverige, Schweiz, Turkiet, Portugal, Spanien, Irland och Vatikanstaten. När Japan anföll USA den 7 december 1941 utvidgades kriget till Fjärran östern.

Vad hade östfronten för mål?

Kerenskij bestämde sig för att inleda en stor offensiv sommaren 1917 och han utnämnde general Aleksej Brusilov till överbefälhavare. Målet med offensiven var att den skulle ses som en frihetskamp och vända den revolutionära energin som fanns i landet mot den tyska imperialismen.

Vilka länder var med i östfronten?

  • Tyskland.
  • Österrike-Ungern.
  • Osmanska riket.
  • Bulgarien.

Relaterade inlägg: