Varför löder man?

Innehållsförteckning

Varför löder man?

Varför löder man?

För att sammanfoga två metallytor med varandra används ett så kallat lod. Lödtenn är det lod som används för lödning av elektronik. Lödtenn kan bestå av flera olika legeringar. ... Blyfritt lödtenn finns i olika legeringar med olika smältpunkter.

Vad är mjuklödning?

Vid mjuklödning ligger arbetstemperaturen under 450 oC. Processen används vid lödning av koppar och dess legeringar, zink, stål samt aluminium och dess legeringar; vanligen används tennlod. ... Vid lödning används ofta en gaslåga med acetylen eller gasol som de vanligaste bränngaserna.

Vilka material behöver vi att löda?

De lod man arbetar med är i allmänhet baserade på tenn och bly. Arbetstemperaturen hos dessa ligger mellan 1øC. Det är lättare att arbeta med mjuklod än med hårdlod, mycket beroende på den lägre arbetstemperaturen. Vid mjuklödning kan du använda såväl lödpenna som lödkolv och gasolbrännare.

Är lödtenn farligt?

Ej klassat som akut-giftigt ämne. Produkten är hälsoskadlig. Klassat som toxiskt på grund av risk för allvarliga hälsoskador vid långvarig exponering (R48). Såvitt vi vet har inga cancerframkallande effekter rapporterats för denna produkt.

Vad gör Lödfett?

Flussmedel för mjuklödning av koppar och dess legeringar. Används vid VVS- installationer samt vid plåtarbeten där man inte vill att flussmedlet ska rinna bort. Lödfett i tub för koppar, kopparlegeringar vid VVS arbeten, stål och galvat stål.

Relaterade inlägg: