Vad kan man förvara i en jordkällare?

Innehållsförteckning

Vad kan man förvara i en jordkällare?

Vad kan man förvara i en jordkällare?

Där kan man förvara stora mänger rotfrukter, potatis och äpplen, och även en hel del annat. En jordkällare håller alltid en betydligt lägre temperatur än omgivande luft sommartid och är frostfri på vintern. Temperaturen i en jordkällare varierar mellan +10 och +12°C (på sommaren) och mellan +4 och +6°C (på vintern).

Hur kallt ska det vara i en matkällare?

På vintern fungerar matkällaren bra, temperaturen håller sig kring 12 - 16 grader för det mesta. Men på sommaren fungerar det sämre, då kryper temperaturen ofta upp emot 20-21 grader.

Hur kallt är det i en jordkällare?

Temperaturen i jordkällaren varierar mellan 10–12 grader på sommaren och 4–6 grader på vintern och markens naturliga fuktighet gör att varorna förblir färska under lång tid.

Hur funkar jordkällare?

Genom att jorden bildar ett isolerande skikt håller en jordkällare alltid en betydligt lägre temperatur än omgivande luft sommartid och är frostfri på vintern. Innan kylskåpet var uppfunnet var jordkällare vanliga, framförallt på landsbygden, för att förvara livsmedel.

Hur många grader ska det vara i en jordkällare?

Här lagras potatis, frukt, saft, sylt och mycket annat på ett traditionellt och klimatsmart sätt. Temperaturen i jordkällaren varierar mellan 10–12 grader på sommaren och 4–6 grader på vintern och markens naturliga fuktighet gör att varorna förblir färska under lång tid.

Hur sköter man en jordkällare?

Klimatet i jordkällaren bestäms av jordtäckningen samt ingång och ventilation. Jordtäckningen, dvs. mängden jord som ligger ovanpå valvet bör vara minst 60 centimeter tjockt. Då denna jord eroderas över tid av regn och annat så kan det då och då vara vettigt att fylla på jordlagret på jordkällaren.

Vad kan man ha i matkällare?

Trots att du bor i ett källarlöst hus kan du skapa goda förutsättningar för förvaring av större mängder av bland annat frukt, grönsaker, sylt, saft och vin. Du bygger matkällaren ungefär på samma sätt som man bygger en bastu. Rummet ska vara väl isolerat i framför allt väggar och tak och inte större än 15 m².

Hur isolera jordkällare?

Isolering och ventilation är två grundläggande faktorer för en bra jordkällare. Det är viktigt att du isolerar utsidan mot inträngande fukt med kallasfalt eller platonmatta. Eftersom jordens fuktighet är en stor del av källarens kvalitet är det bra om du inte helgjuter golvet.

Hur ska en jordkällare ventileras?

När du ventilerar din jordkällare vintertid kommer kall luft att värmas något när den kommer in och kan därigenom ta upp fukt. Och den relativa fuktigheten sjunker. Du kan ta in luft runt dörren och ventilera ut genom taket. Ofta är dörrarna otäta så en ventil i taket räcker.

Vad används jordkällare till?

Det är när en byggnad har en funktion, ibland en helt ny sådan, och kontinuerligt används som chansen för att den ska bevaras ökar. Jordkällaren är oslagbar för förvaring av stora kvantiteter av livsmedel som grönsaker, rotfrukter, potatis och egenproducerade matkonserver.

Relaterade inlägg: